3ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» - 2011


Μονή Καισαριανής Η Καισαριανή στην Εθνική Αντίσταση Η Καισαριανή σήμερα Βυζαντινά μνημεία


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

A. Γενικά στοιχεία


Τίτλος Εργασίας: Η Καισαριανή του χθες μέσα από τα μάτια του σήμερα
Κατηγορία συμμετοχής: 2η Ιστορία
Διασύνδεση με τη συμμετοχή μας (λινκ): http://2gym-kaisar.att.sch.gr/
Τίτλος τμήματος/τάξης/ομάδας: 2ο Τμήμα της Β’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής
Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Η καθηγήτρια Πληροφορικής κα Μαρία Μπάκου
Πόσοι μαθητές συμμετέχουν στην εργασία αυτή: 5
Οι ηλικίες τους: 13-14 ετών
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με το συντονιστή της εργασίας: mariabakou@sch.gr

B. Περιγραφή της περιοχής μας

Η περιοχή μας, η Καισαριανή, βρίσκεται 3 χλμ. ανατολικά του κέντρου της Αθήνας, σε υψόμετρο 130 μέτρα, στις ΒΔ πλαγιές του Υμηττού. Συνορεύει με τους Δήμους Ζωγράφου, Υμηττού, Βύρωνα και Αθηναίων (Παγκράτι). Η συνολική έκταση του Δήμου Καισαριανής είναι περίπου 8.500 στρέμματα, από τα οποία τα 7.500 ορεινή περιοχή και πράσινο και τα 1.000 κατοικημένη και κοινόχρηστοι χώροι. Η πραγματική κατοικήσιμη έκταση είναι 780 περίπου στρέμματα. Έχει καλή ρυμοτομία, με κεντρική τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως . Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ήταν 26.419 . Το 1934 αποσπάστηκε από το Δήμο Αθηναίων και έγινε ξεχωριστός Δήμος.(Πηγή http://el.wikipedia.org). Κατοικήθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Μαζί τους έφεραν τον πολιτισμό τους, τη μουσική, τους χορούς και τα τραγούδια τους, τα ήθη και τα έθιμα. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι πρόσφυγες και απόγονοι προσφύγων.Γ. Περίληψη της εργασίας μας

Η εργασία μας παρουσιάζει πολιτιστικά στοιχεία, την ιστορία, καθώς και αξιοθέατα μνημεία της Καισαριανής. Τονίζει τη Βυζαντινή εποχή της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Καισαριανής, μέσα από τα Βυζαντινά μνημεία. Αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του λαού της, χαρακτηριστικά που έφερε μαζί του μετά τον μαζικό ξεριζωμό από τις “χαμένες πατρίδες”, αφήνοντας πίσω άλλους που χάθηκαν στην Ανατολία ως όμηροι. Ο Ελληνισμός που το 1100 π.Χ. δημιούργησε στην Ανατολή το Ιωνικό θαύμα (1ος Ελληνικός αποικισμός της Μικράς Ασίας), επέστρεψε πληγωμένος στην πατρίδα - Μητρόπολη και εγκαταστάθηκε σε διάφορες περιοχές της, εκ των οποίων μία είναι η Καισαριανή. Μέσα από τα τραγούδια φαίνεται η θλιμμένη χαρά και η αγάπη για συνέχιση της ζωής και του αγώνα. Επισημαίνει επίσης τους αγώνες για ελευθερία κατά την κατοχή και τέλος παρουσιάζει την Καισαριανή του σήμερα με τα σχολεία της και την καθημερινή γεμάτη μνήμες ζωή της.


Στην εργασία αυτή συμμετείχε μία ομάδα πέντε μαθητών, καθοδηγούμενοι και υποστηριζόμενοι από την καθηγήτριά μας. Με όρεξη και ενδιαφέρον ρωτήσαμε ηλικιωμένα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, αναζητήσαμε υλικό σε βιβλία, στο Δήμο Καισαριανής και στο διαδίκτυο, φωτογραφίσαμε, βιντεοσκοπήσαμε και συνεργαστήκαμε υλοποιώντας ένα κομμάτι εργασίας ο καθένας, τα οποία ο δημιουργός της ιστοσελίδας, ένα από τα 5 παιδιά, ενσωμάτωσε μέσα στην ιστοσελίδα.Δ. Προβλήματα στην πορεία της εργασίας μας

Στην υλοποίηση της εργασίας μας τα βασικότερα προβλήματα ήταν:

  1. Έπρεπε να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις του σχολείου.
  2. Ενώ η ιστοσελίδα φαινότανε καλά από τους περιηγητές που υποστηρίζουν τα στάνταρ της HTML5 (πχ Firefox, Konqueror), δεν φαινότανε καλά από αυτούς που δεν υποστήριζαν HTML5 στάνταρς όπως Internet Explorer πριν από την έκδοση 9. Αυτό δεν είναι πρόβλημα της ιστοσελίδας αλλά του συγκεκριμένου περιηγητή, μιας και αυτός δεν υπακούει στα διεθνή στάνταρ που ορίζει η W3C
  3. Έγινε προσπάθεια και χρησιμοποιήθηκε από όλους μόνο Ελεύθερο Λογισμικό όπως π.χ. LibreOffice για τα κείμενα και gedit για την επεξεργασία του κώδικα της ιστοσελίδας και δεν χρησιμοποιήθηκε έτοιμο περιβάλλον όπως το joomla αλλά γράφηκε όλος ο κώδικας εξ αρχής με χρήση HTML5 και PHP. Έτσι αποκτήσαμε πολλές νέες γνώσεις!
  4. Όλοι μας επικοινωνούσαμε και ηλεκτρονικά μέσω e-mail, αν και κάποιες φορές παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αποστολή mail, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν εύκολα.


Ε. Κύρια περιγραφή της εργασίας μας – βασικά στοιχεία

Πώς οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας με αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος;


Η εργασία μας βοήθησε στα παρακάτω μαθήματα:


Πληροφορική:

Κάναμε χρήση όλων των δυνατοτήτων του Υπολογιστή και των περιφερειακών (όπως scanner, φωτογραφικές μηχανές) και του Διαδικτύου. Χρησιμοποιήσαμε ελεύθερο λογισμικό. Ο μαθητής-developer της ιστοσελίδας ευγνωμονεί απείρως, γιατί του δόθηκε η ανεπανάληπτη ευκαιρία να πειραματιστεί πολύ και να μάθει νέα πράγματα για την υλοποίηση ιστοσελίδων. Πήραμε μια γεύση του τι σημαίνει ο περιορισμός των πνευματικών δικαιωμάτων, μιας και δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα DVD με υλικό του εκπατρισμού των προσφύγων.


Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας:

Στo μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας φέτος συναντήσαμε αρκετά κείμενα που αφορούσαν τους μικρασιάτες πρόσφυγες, καθώς και άλλα που περιγράφουν τη ζωή και τη δράση στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής. Μερικά από αυτά είναι “Από δόξα και θάνατο”, της Μέλπως Αξιώτη στη σελίδα 83, ”Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη”, της Διδώς Σωτηρίου στη σελ.94, “΄Ομως ο μπαμπάς δεν ερχόταν”, της Δ.Χριστοδούλου σελίδα 194, “Γλυκό του κουταλιού”, του Κ.Χαραλαμπίδη σελίδα 141. Η εργασία μας αυτή συμπλήρωσε ταιριαστά τα κείμενα και τις γνώσεις μας σε αυτό το μάθημα.


Ιστορία:

Στην Β΄ τάξη του Γυμνασίου διδάσκεται το ιστορικό παρελθόν του Ελλαδικού χώρου για το χρονικό διάστημα της Βυζαντινής εποχής. Εκείνη την εποχή χτίστηκαν και τοιχογραφήθηκαν ναοί και άλλα οικοδομήματα σε όλη την Ελλάδα. Η έρευνα της ομάδας μας αναδεικνύει τα Βυζαντινά μνημεία που βρίσκονται σήμερα στην Καισαριανή μας. Έτσι συμπληρώνεται και πρακτικά και από κοντά η γνώση που αποκτήσαμε στο μάθημα της Ιστορίας φέτος.


Σχολική ζωή:

Η τάξη μας παρουσίασε την εργασία της αυτή με μία εκδήλωση του σχολείου, που περιελάμβανε παρουσιάσεις σχολικών προγραμμάτων, χορούς και έκθεση κατασκευών, όπου η εργασία μας παρουσιάστηκε ξεχωριστά σε μαθητές , σε γονείς και σε καθηγητές.


Αισθητική Αγωγή (Μουσική):

Στο μάθημα της Μουσικής γνωρίσαμε μουσικές από περιοχές όλου του κόσμου. Η συλλογή από Μικρασιατικά τραγούδια και το άκουσμά τους μας έκανε να γνωρίσουμε αυτό το είδος τραγουδιού που είναι ζωντανό στην Καισαριανή και σε όλη την Ελλάδα.


Ομαδική συνεργασία:

Όλοι εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και ανέπτυξαν περισσότερο την συνεργασία και επικοινωνία τους. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου βοήθησε στην ολοκλήρωση της εργασίας. Καθοριστική ήταν η καθοδήγηση της καθηγήτριας, η οποία έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, να αποκτήσουν πάρα πολλές νέες γνώσεις ερευνώντας και έτσι να νιώσουν όμορφα μέσα στο χώρο του σχολείου, μιας και μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία από το σχολείο μας. Έδωσε την ευκαιρία της συνεργασίας. Μάθαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε συνέπεια όταν αναλαμβάνουμε μια υποχρέωση απέναντι σε μια ομάδα ώστε να μην την “κρεμάσουμε”. Μάθαμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της δουλειάς μας με όρεξη αφορίζοντας την έννοια του “άρπα κόλλα”.


Τι καινούργιο μάθαμε – ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε.

Μέσω της συμμετοχής μας σε αυτό το διαγωνισμό αποκτήσαμε όλοι (καθηγήτρια και μαθητές) καινούργιες πληροφορίες, γνώσεις και δεξιότητες. Από πλευράς καθηγήτριας διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη χρήσης των ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας) στη διδακτική διαδικασία και ο ρόλος της καθοδήγησης του καθηγητή, ώστε οι μαθητές να αναπτύσσονται με ελευθερία.


Από πλευράς μαθητών είδαμε ότι για να κάνεις μια εργασία πρέπει να ψάξεις στοιχεία όπου έχεις πρόσβαση, να χρησιμοποιήσεις αυτά τα στοιχεία, αλλά οπωσδήποτε να αναφέρεις τις πηγές σου. Γνωρίσαμε το Ελεύθερο Λογισμικό, το χρησιμοποιήσαμε, διαπιστώσαμε τη δύναμή του. Μάθαμε ότι γνώση σημαίνει ελευθερία, σημαίνει συνεργασία, σημαίνει γνωστοποιώ στον συνάνθρωπό μου αυτά που έχω μάθει, αυτά που προσπάθησα πολύ για να τα μάθω! Η ανάγκη για προσαρμογή του σχολείου στην τεχνολογική εποχή είναι άμεση, χωρίς να παραμερίζεται τεράστιος ο ρόλος του ανθρώπου πάνω στην τεχνολογία. Τα ΤΠΕ πρέπει να μπουν στο σχολείο, όχι περιορίζοντας, αλλά ανοίγοντας παράθυρα ελευθερίας στον απέραντο κόσμο της γνώσης. Της γνώσης που δεν γνωρίζει σύνορα και μοιράζεται μεταξύ όλων των ανθρώπων χωρίς περιορισμούς.Τι εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής χρησιμοποιήσαμε.

Για την εργασία μας οι μαθητές χρησιμοποίησαν φωτογραφικές μηχανές, σαρωτή, βιντεοκάμερα. Επίσης χρησιμοποίησαν μέσα για ακρόαση cd’s με μικρασιάτικα τραγούδια και στη συνέχεια την καταγραφή των στίχων τους. Χρησιμοποίησαν βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες. Ο μαθητής που υλοποίησε τον κώδικα της ιστοσελίδας χρησιμοποίησε laptop με την διανομή OpenSUSE του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux. Η ιστοσελίδα ελεγχόταν τακτικά με τον Mozilla Firefox και τον Konqueror. Χρησιμοποιήθηκε FileZilla (πρόγραμμα μεταφοράς αρχείων με ftp), gedit (κειμενογράφος), KWrite (κειμενογράφος), LibreOffice (επεξεργαστής κειμένου), ffmpeg (πρόγραμμα μετατροπής video), gimp (πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας), Mozilla Thunderbird (λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), GCC(GNU Compiler Collection - Μεταφραστης για C), GNU make, Apache HTTP Server και ένα δικό μας πρόγραμμα που κατασκευάσαμε με C για την μετατροπή χαρακτήρων σε ASCII κώδικα, μπορείτε να βρείτε τον πηγιαίο κώδικα εδώ. Τα video είναι στις ανοιχτές μορφές ogg/Theora και webm/vp8 Για την υλοποίηση του κώδικα της ιστοσελίδας χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά : HTML5, PHP, CSS, Javascript. Σύμφωνα με τον έλεγχο της W3C (υπερσύνδεσμος της οποίας βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας) η ιστοσελίδα μας δεν εμφανίζει κανένα λάθος στον κώδικα.


Με ποιους τρόπους γίναμε (με την εργασία μας) «πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο.

Ενημερώθηκαν οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου και άλλων σχολείων για το διαγωνισμό. Πολλοί συμμαθητές και φίλοι επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα μας και έμαθαν πολλά για την περιοχή μας. Καταχωρήθηκε η ιστοσελίδα μας στις δικτυακές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά –προσδιορισμού τους τόπου μας, ώστε να προβάλλεται στα αποτελέσματα η ιστοσελίδα. Με την ενέργεια αυτή, διασυνδεθήκαμε με “όλους”. Με την εργασία μας αυτή δώσαμε το ερέθισμα του προβληματισμού και της σύγκρισης του παραδοσιακού μοντέλου σχολείου και του σχολείου που χρησιμοποιεί ΤΠΕ στην εκπαίδευση.


Αντίκτυπος της εργασίας μας στην τοπική μας κοινότητα (σχολείο-γειτονιά-συνοικία).

Ψάχνοντας για πηγές και υλικό ενεργοποιηθήκαμε και ενεργοποιήσαμε και άλλα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας (ηλικιωμένα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας που έχουν πολλές αναμνήσεις). Όσοι έμαθαν τη διαδικασία του διαγωνισμού και της συμμετοχής μας σε αυτόν, κατανόησαν την ανάγκη εξοικείωσης και χρήσης του Διαδικτύου από τους μαθητές. Πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί κι άλλα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας ζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό αυτό, τη χρήση του internet σαν εκπαιδευτικού μέσου, τη χρήση των υπολογιστών στην εκπαίδευση και ζήτησαν να τους ενημερώνουμε για την εργασία μας. Επίσης η ιστοσελίδα σε σχολική εκδήλωση παρουσιάστηκε στην τοπική κοινότητα.Πώς πήραν μέρος άλλα μέλη της κοινότητάς μας στην εργασία μας βοηθώντας εθελοντικά.

Ηλικιωμένοι με αναμνήσεις από την Καισαριανή του “τότε” με χαρά μας έδωσαν τις πληροφορίες που ζητήσαμε. Άλλοι προσέφεραν χρήσιμα βιβλία στη διάθεση των μαθητών. Όλοι γνωρίζουν για την τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής και τη χρήση της στην καθημερινή ζωή. Πιστεύουν στη σωστή και δημιουργική της χρήση στην εκπαίδευση, ώστε να προηχθή η συνεργασία και ο οικουμενικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Μας ενθάρρυναν να ολοκληρώσουμε την εργασία μας.Ανακαλύψεις – απρόοπτα – εκπλήξεις

Αποκτήσαμε νέες γνώσεις. Καταλάβαμε ότι έχουμε πολλές δυνατότητες, που με τη χρήση των ΤΠΕ στο σχολείο θα αναπτυχθούν καλύτερα.


Αποθήκευση σελίδας ως...

Πληροφορίες

Επισκέψεις ~

Έλεγχος (x)html5 w3c

Έλεγχος (x)html5 validator.nu

Download LibreOffice