Εκπαιδευτική επίσκεψη/ συνάντηση εταίρων στη Καισαριανή.

Διάρκεια επίσκεψης: Από 1-10-2018 ως 5-10-2018

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Erasmus + ΚΑ2

Tίτλος προγράμματος:” Reach out and lend a helping hand: Humanity has no borders ”

Στη συνάντηση συμμετείχαν με αποστολές τα εξής σχολεία:

 • Willy-Brandt-Gesamtschule Kerpen (Adr: Bruchhohe 27, Kerpen, Germany)
 • ZONGULDAK-DEVREK 75. YIL CUMHURIYET ORTAOKULU (Adr: MERKEZ MAHALLESI, ZONGULDAK, TURKEY)
 • CSG Buitenveldert (Adr:De Cuserstraat 3, Amsterdam, Netherlands)
 • Krste Misirkov (Adr: Srecko Puzalka 65a, Skopje)
 • INSTITUTO COMPRENSIVO VIA MATTEOTTI 11 (Adr:via G. Matteotti  n.11, Cave, Italy)
 • C. KDZ.EREGLI KAYMAKAMLIGI IBRAHIM-SUHEYLA IZMIRLI FEN LITESI (Adr: Suleymanlar Mah. Hastane Cad. No5 Kdz.Eregli, Turkey)

Ειδικότερα συμμετείχαν από την Tουρκία 13 άτομα(8 καθηγητές και 5 μαθητές), από την Γερμανία 5 άτομα(1 καθηγητής και 4 μαθητές), από την Ιταλία 11άτομα  (2 καθηγητές και 9 μαθητές), από την Ολλανδία 6 άτομα (2 καθηγητές και 4 μαθητές), από τα Σκόπια 3 άτομα(1 καθηγητής και 2 μαθητές).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Τη Δευτέρα 1-10-2018 υποδεχτήκαμε τις ξένες αποστολές στο σχολείο. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα ήταν εκεί για να καλωσορίσει τους ξεχωριστούς μας καλεσμένους. Μέσα σε ευχάριστο κλίμα έγινε η γνωριμία των ξένων αποστολών με όλα τα μέλη της Ελληνικής παιδαγωγικής ομάδας.

Oι καθηγητές έκαναν την πρώτη συνεδρίαση με θέμα : «Τι πρόκειται να συμβεί κατά την διάρκεια της εβδομάδας;»

Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δραστηριότητες για το σπάσιμο του πάγου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή έναρξης και καλωσόρισμα- χαιρετισμός από την Ελληνίδα συντονίστρια του προγράμματος και από την Διευθύντρια του σχολείου .Οι ξένες αποστολές παρουσίασαν την χώρα τους, την πόλη και το σχολείο συμμετοχής στο πρόγραμμα με την προβολή των βίντεο ή Powerpoint που είχαν ετοιμάσει .

Στην συνέχεια η ομάδα Erasmus με την συνοδεία ξεναγού από τον Δήμο περπατήσαμε από το σχολείο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου εκπρόσωποι του Δήμου μίλησαν για την ιστορία του τόπου και το μεσημέρι   ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με παραδοσιακά πιάτα που ετοίμασαν οι γονείς προς τιμή των ξένων αποστολών.

Την Τρίτη 2-10-2018 Οι παιδαγωγικές ομάδες όλων των εταίρων, μαθητές και καθηγητές παρακολουθήσαμε σεμινάριο που αφορούσε τα θέματα των προσφύγων οργανωμένο στο σχολείο από τον Ερυθρό Σταυρό. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των αποστολών συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτεινόμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τίτλο "it could be me - it could be you" και οι καθηγητές είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους με θέμα:" Τι έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουμε για τις επόμενες δράσεις μας." Το μεσημέρι φάγαμε στην πλατεία Καισαριανής και το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου ξεναγηθήκαμε στη Βιβλιοθήκη και στην αίθουσα της Λυρικής σκηνής.

Την Τετάρτη 3-10-2018 ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης συνεχίσαμε στο θέατρο του Διονύσου και καταλήξαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το απόγευμα οι ξένες αποστολές περιηγήθηκαν στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι.

Την Πέμπτη 4-10-2018 κάναμε μία κρουαζιέρα στα τρία νησιά του Σαρωνικού Ύδρα- Πόρο- Αίγινα όπου είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας από την συνάντηση όλων των εταίρων στην Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 5-10-2018 πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης. Oι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτεινόμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τίτλο "Μonologues across the Aegean Sea"- το ταξίδι και τα όνειρα των προσφυγόπουλων που ταξιδεύουν μόνα τους. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τα συναισθήματά τους, τις εντυπώσεις και τις γνώσεις που απέκτησαν για το προσφυγικό πρόβλημα.

Γύρω στις 13:00 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας όπου η κυρία Παπαπαναγιώτου, Συντονίστρια του προγράμματος έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, μαθητές και καθηγητές αναμνηστικό δίπλωμα και αναμνηστικό δώρο σε κλίμα συγκίνησης και προσμονής για την επόμενη συνάντηση των παιδαγωγικών ομάδων στην Τουρκία.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η εβδομάδα αυτή ωφέλησε πολύ το σχολείο μας . Από πολύ καιρό πριν, όλο το σχολείο προετοίμαζε την συνάντηση στην Καισαριανή. Καθηγητές, μαθητές και γονείς συνεργάστηκαν για να προσφέρουν την καλύτερη φιλοξενία στις ξένες αποστολές.

Στη διάρκεια της εβδομάδας Erasmus+ , οι μαθητές χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους στην επικοινωνία. Όλοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, νοοτροπίες και ήθη.

Οι φιλοξενούμενοι έζησαν την Ελληνική φιλοξενία, ήρθαν σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό, ενημερώθηκαν για την επικαιρότητα και τις εκπαιδευτικές μας πολιτικές και τις δράσεις της χώρας μας που αφορούν το προσφυγικό πρόβλημα.

Δημιουργήθηκαν φιλίες, οικογένειες επικοινώνησαν και γνωρίστηκαν, αναπτύχθηκαν σχέσεις, κλονίστηκαν στερεότυπα. Η εβδομάδα αυτή έδωσε ένα αέρα ανανέωσης στο σχολείο μας και στον τόπο μας, διεύρυνε τους ορίζοντές μας ,πρόσφερε εμπειρίες, γνώσεις και προβληματισμούς.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης 1-10-2018 με 5-10-2018 διαδόθηκαν με ανάρτηση στην πλατφόρμα " my Twinspaces " δελτίων τύπου, φωτογραφιών και βίντεο, από μαθητές και καθηγητές όλων των χωρών που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Ελλάδα, Καισαριανή. Έγινε επίσης δημοσίευση της επίσκεψης των ξένων αποστολών στην Ελλάδα σε τοπική εφημερίδα με Δελτίο Τύπου και ανάρτηση του υλικού που δημιουργήθηκε από τα παιδιά στην ιστοσελίδα του σχολείου και του προγράμματος, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλη την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Στις 4-5-2018 η ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας, συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική και κοινωνική δράση υποδοχής προσφυγοπαίδων σχολικής ηλικίας, παρακολούθησε το πρόγραμμα «Το Ε.Ι. Παστέρ παστεριώνει το μικρόβιο της ξενοφοβίας». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου και σε αυτό συμμετείχαν και 20 μαθητές από το Κέντρο Υποδοχής προσφύγων Ελαιώνα, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία της Αθήνας.paster0Μετά το καλωσόρισμα και τη σύντομη γνωριμία μας με το Ινστιτούτο Παστέρ από την πρόεδρο κα Στυλιανοπούλου, ακολούθησε παρουσίαση στα αγγλικά από το επιστημονικό προσωπικό με θέμα: «Συζητώντας για τα μικρόβια, τους συγκατοίκους μας». Παράλληλα, γινόταν μετάφραση στα Φαρσί για τους προσφυγόπαιδες. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν επίδειξη μικροβιακών παρασκευασμάτων καθώς και ζωντανών καλλιεργειών μέσα από ειδικά στημένα για αυτό το σκοπό, φωτομικροσκόπια. Ακολούθησε περιήγηση στην Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Καλλιτεχνικές ανησυχίες στο εργαστήριο» και ελαφρύ γεύμα στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου.
Μετά το πέρας του προγράμματος οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στους κήπους του Ινστιτούτου με τα παιδιά από τον Ελαιώνα, να παίξουν μαζί τους ομαδικά παιχνίδια και να ξεπεράσουν έτσι τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους. Φεύγοντας, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τα προσφυγόπουλα για τις 20 Μαΐου, οπότε και η ομάδα μας θα επισκεφθεί τον Ελαιώνα για να συμμετάσχει σε μία εορταστική εκδήλωση.

 skopje2Στα Σκόπια της FYROΜ πραγματοποιήθηκε η 1η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 “Reach out and lend a helping hand: Humanity has no borders” στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής για τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19  και οι παρακάτω χώρες: ΓΕΡΜΑΝΙΑ (

συντονίστρια χώρα), ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, Π.Γ.Δ.Μ και ΤΟΥΡΚΙΑ.

H συνάντηση διήρκεσε από τις 19 Μαρτίου 2018 έως τις  23 Μαρτίου  2018. Τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι καθηγήτριες ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα των Σκοπίων παρακολουθώντας μαθήματα στο σχολείο υποδοχής.

Φτάσαμε στο σχολείο «Krste  Misirkov” την πρώτη μέρα (19-3-2018).Μετά την αρχική ξενάγηση προχωρήσαμε σε δραστηριότητες που αποσκοπούσαν να θερμάνουν το κλίμα (Breaking the ice), προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα οι μαθητές και να ενθαρρυνθούν να μιλήσουν ελεύθερα για τον εαυτό τους και να προαχθεί η ανεκτικότητα απέναντι στη διαφορετικότητα. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των συμμετεχόντων χωρών και έγιναν δύο εργαστήρια (Workshop) με τίτλο "Priorities” και  “Similar αnd different”.

Την επόμενη μέρα (20-3-2018) πήγαμε εκδρομή στo Matka Canyon, ώστε να γνωρίσουμε από κοντά τα αξιοθέατα των Σκοπίων. Καταλήξαμε στην Tolerance Walk, με σκοπό τη διάδοση του project και να βοηθήσουμε τους πολίτες  να έλθουν σε στενότερη επαφή με τα προσφυγικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της εξόδου όλοι οι μαθητές  φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα και το λογότυπο που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει γι αυτό το σκοπό.

 

skopje1

Ακολουθώντας το καθορισμένο πρόγραμμα, την επόμενη μέρα στις 21-3-2018 επισκεφθήκαμε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Γευγελή, όπου ενημερωθήκαμε λεπτομερώς από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Στις 22-3-2018 το πρωί παρακολουθήσαμε εκδηλώσεις εκ μέρους εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες  (UNHCR)  ενώ το απόγευμα τα παιδιά έγραψαν εκθέσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίες παρουσιάστηκαν δημόσια.

Την τελευταία μέρα παρουσιάστηκαν οι εργασίες των προηγούμενων ημερών και ανέβηκαν στο twinspace.  Στο τέλος απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια  “Tolerance Medals” για να θυμόμαστε το θέμα και το project.

  Και η τελευταία πράξη μας ήταν μια ευρεία και σε βάθος  συζήτηση για τους τρόπους και τις δράσεις με τις οποίες το πρόγραμμα θα βελτιώνεται διαρκώς στο μέλλον.

Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας έλαβε χώρα η 1η Διακρατική Συνάντηση των συντονιστών και εκπαιδευτικών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 “Reach out and lend a helping hand: Humanity has no borders” στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής για τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19 και οι παρακάτω χώρες: ΓΕΡΜΑΝΙΑ (συντονίστρια χώρα), ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, Π.Γ.Δ.Μ και ΤΟΥΡΚΙΑ. 

nl1

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι καθηγήτριες κ. Παπαπαναγιώτου Ελένη (ΠΕ15, Υποδιευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος) και κ. Κωστάκη Αριάνα (ΠΕ16) και ο κ.Παπαμήτσος Γεώργιος (ΠΕ19) Η πρώτη μας συνάντηση για το πρότζεκτ διήρκεσε από τις 22-01-2018 ως 26-01-2018 και ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν πρωταρχικά να καθοριστούν τα βασικά στοιχεία του πρότζεκτ.
Η συνάντηση διεξήχθη στο σχολείο CSG Buitenveldert στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.  Εκεί αποφασίσαμε τις ημερομηνίες των μετακινήσεων και τον εμπλουτισμό των LTT δραστηριοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάθε χώρα προέβει στην παρουσίαση της δικιάς της εβδομάδας δραστηριοτήτων. Συζητήσαμε για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις LTT δραστηριότητες, για την ασφάλεια και την φιλοξενία των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού, τη βελτίωση της επικοινωνίας και τους τρόπους διάδοσης του προγράμματος. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι LTT δραστηριότητες είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τη διάδοση του προγράμματος σε μεγάλες ομάδες όλων των συμμετεχουσών πόλεων.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα των μαθητών με μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως με τη συγγραφή άρθρων, εκθέσεων, διηγημάτων, με τη δημιουργία σχεδίων, την προετοιμασία πινάκων, δημιουργία συνθημάτων, αφισών, σχεδιαστικών άλμπουμ, κινηματογραφικών ταινιών, την επιβράβευση των καλών παραδειγμάτων και την προετοιμασία λογοτύπων και συνεντεύξεων.nl2
Η διάδοση του πρότζεκτ σε μεγάλο αριθμό μαθητών εν όσω βρίσκονται σε περιβάλλον μεταξύ ανθρώπων εντελώς αγνώστων σε αυτούς, θα τους δώσει επίσης την ευκαιρία να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους.
Και τέλος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ιστοσελίδα με την ονομασία: http://humanityhasnoborders.com/
Πιστεύουμε σθεναρά ότι το πρότζεκτ θα έχει μία ευρεία και διαρκή επίδραση πάνω στους μαθητές, στο σχολείο και στην κοινότητα. Και ελπίζουμε ότι το δικό μας πρότζεκτ θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην ανοικοδόμηση μιας ειρηνικής, ανεχτικής και πολυπολιτισμικής Ευρώπης.

 

Το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής στη διάρκεια των ετών 2017 – 2019 θα συμμετέχει σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Reach Out and lend a helping hand : Humanity Has No Borders», υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+.

Το σχολείο μας πέτυχε για 2η φορά την έγκριση ενός τέτοιου προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου (2013-15) 16 μαθητές μας ταξίδεψαν σε 5 Ευρωπαϊκά κράτη.

Στόχος του προγράμματος Erasmus+, όσον αφορά την σχολική εκπαίδευση, είναι να προωθήσει τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, τη συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, τις ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών. Τα προγράμματα που εγκρίνονται χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+ θα συνεργαστούμε με έξι Ευρωπαϊκά σχολεία:

 • Willy-Brandt-Gesamtschule Kerpen, Germany
 • ZONGULDAK-DEVREK 75. YIL CUMHURIYET ORTAOKULU, TURKEY
 • CSG Buitenveldert ,Netherlands
 • Osnovno uciliste "Krste Misirkov" Skopje,  Former Yugoslav Republic of Macedonia
 • ISTITUTO COMPRENSIVO VIA MATTEOTTI 11, ITALY
 • T.C. KDZ.EREGLI KAYMAKAMLIGI IBRAHIM-SUHEYLA IZMIRLI FEN LISESI , TURKEY

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι να εξετάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τις αιτίες που τις προκαλούν, τις πολιτικές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στον τομέα της εκπαίδευσης των μεταναστών και των προσφύγων.

Το έργο αυτό θα δώσει στη νεολαία μας την ευκαιρία να φανταστεί και να οικοδομήσει έναν κόσμο σε ειρήνη όπου ο καθένας αισθάνεται μοναδικός και πολύτιμος στην κοινότητα που ανήκει, ανεξάρτητα από πού προέρχεται.

Με τη βοήθεια κινήτρων κινητικότητας, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, πολυγλωσσίας και επιχειρηματικότητας, το έργο μας θα ενθαρρύνει και θα εμπνεύσει τους μαθητές να είναι ηθικά υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες, τα σχολεία και οι κοινότητες θα έχουν μεγαλύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση όσον αφορά την κατάσταση των προσφύγων, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες συμπράξεις και φιλανθρωπικό έργο μεταξύ των μαθητών, των σχολείων και των τοπικών οργανώσεων προσφύγων.

Η επίσκεψη στα σχολεία συνεργάτες και η συμμετοχή σε πολυπολιτισμικές συναντήσεις θα δώσει στους μαθητές μας τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της εμπειρίας η νεολαία μας θα εκτιμήσει και θα κατανοήσει την πολιτισμική ποικιλομορφία .Θα μάθουν επίσης για την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε χώρας, όπως η γεωγραφία, η διατροφή, οι μορφές τέχνης, η γλώσσα και τα επιστημονικά επιτεύγματά τους.

 Οι στόχοι μας είναι:

 • Να κατανοήσουμε την έννοια της «ενσυναίσθησης προς τους πρόσφυγες».
 • Δημιουργία κοινωνικής συνείδησης
 • Να ξυπνήσει τις καρδιές μέσα από δραστηριότητες φιλανθρωπίας.
 • Να αυξηθεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων.
 • Να αφήσουμε τους μαθητές να δουν ότι έχουν πραγματικά μια φωνή σε αυτόν τον κόσμο.
 • Δημιουργία κοινωνικού διαλόγου.
 • Να μάθουν μέσω εμπειριών.
 • Συνεργασία μεταξύ των χωρών εταίρων.
 • Βελτίωση των ΤΠΕ και των γλωσσικών δεξιοτήτων μεταξύ των εταίρων.

Η συνεργασία ως ομάδα θα είναι κερδοφόρα όχι μόνο για τα άτομα αλλά και για την ομάδα, καθώς τους επιτρέπει να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους αλλάζοντας ιδέες, μοιράζοντας συναισθήματα και εμπειρίες βασισμένες στην ομαδική εργασία. Ως εκ τούτου, η ευθύνη, η κριτική συνείδηση, η δημιουργικότητα και η επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα θα αναπτυχθούν από τους μαθητές, τους καθηγητές, το προσωπικό του σχολείου και φυσικά από την κοινότητα.