Πρόγραμμα – Δραστηριότητες της επίσκεψης στη Γερμανία

Στην Εκπαιδευτική επίσκεψη / μετακίνηση στα πλαίσια του προγράμματος Comenius στη Φρανκφούρτη στο σχολείο Wohlerschule -Gymnasium, Frankfurt am Main, Germany, από 8-12-2014 έως 12-12-2014 συμμετείχαν: 5 άτομα από Ισπανία (2 καθηγητές και 3 μαθητές), 4 άτομα από Ρουμανία (2 καθηγητές και 2 μαθητές), 3 άτομα από Τουρκία(1καθηγητής και 2 μαθητές),5 άτομα από Φιλανδία(2 καθηγητές και 3 μαθητές),6 άτομα από Πολωνία (2 καθηγητές και 4 μαθητές) και 6 άτομα από Ελλάδα(2 καθηγητές και 4 μαθητές).
Οι συμμετέχοντες της Ελληνικής αποστολής:
Παπαπαναγιώτου Ελένη, ΠΕ 15 ,Συντονίστρια του προγράμματος Comenius
Μπάκου Μαρία, ΠΕ19, Διευθύντρια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Η αναχώρηση Ελληνικής αποστολής έγινε την Κυριακή 7- 12- 2014 από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πτήση των 14.20 για Φρανκφούρτη Γερμανία.
  • Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έγινε μετά από πτήση 3 ωρών και 05 λεπτών. Υποδοχή από την Γερμανίδα συντονίστρια και τους γονείς που θα φιλοξενούσαν τους Έλληνες μαθητές . Μετάβαση στο ξενοδοχείο των καθηγητών στη Φρανκφούρτη και των μαθητών στις Γερμανικές οικογένειες. Το βράδυ στις 19.30 οι καθηγητές από όλες τις χώρες είχαν δείπνο συνάντησης σε τοπικό εστιατόριο της πόλης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-12-2014

  • 9:00 Συνάντηση όλης της ομάδας Comenius, oι καθηγητές και οι μαθητές που είχαν έρθει με τους Γερμανούς συμμαθητές τους, στο σχολείο της Γερμανίας στην αίθουσα 801.
  • 9:30 Η υπεύθυνη του προγράμματος μας καλωσόρισε και μας παρουσίασε το πρόγραμμα της εβδομάδας και τις δραστηριότητες που είχαμε να κάνουμε. Στην συνέχεια ξεκίνησε μια δραστηριότητα που είχε ως σκοπό την καλύτερη γνωριμία της ομάδας. Διαλέξαμε στην τύχη μια σημαιούλα (όπου θα γραφόταν το όνομα του κάθε εταίρου), από τις χώρες που είμαστε εκεί και ο καθένας μας απευθύνθηκε σε άτομο της χώρας που είχε την σημαιούλα. Αυτό με την σειρά του έλεγε το όνομά του και ορισμένα πράγματα για τον εαυτό του, που έπρεπε να τα θυμάται αυτός που τον ρωτούσε. Μετά καθίσαμε όλοι σε ένα κύκλο και αρχίσαμε να λέμε για το άτομο που γνωρίσαμε, μετά δίναμε την σημαιούλα με το όνομά του που το είχαμε γράψει, οι υπόλοιποι ακούγανε και έκαναν το ίδιο όταν ερχόταν η σειρά τους. Με αυτό τον τρόπο γνωριστήκαμε όλα τα άτομα των αποστολών (καθηγητές και μαθητές) που θα είμαστε εκεί όλη την εβδομάδα .
  • 10:30 Διάλλειμα με γερμανικές παραδοσιακές λιχουδιές.
  • 11:00 Ξεκίνησε η τελετή υποδοχής των αποστολών, αφού πρώτα οδηγηθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η τελετή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της διευθύντριας και το λόγο της .Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο με τις κινητικότητες που είχαν γίνει στις άλλες χώρες και ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα(εκδηλώσεις , δραστηριότητες κ.α ).Το βίντεο αυτό το επιμελήθηκε η Γερμανίδα συντονίστρια και η ομάδα της, το οποίο μας συγκίνησε αφού μας θύμισε πόσο ενωμένη ομάδα είμαστε. Η τελετή συνεχίστηκε με την παρουσίαση των ξένων αποστολών όπου η κάθε ομάδα πρόβαλλε την χώρα της, την πόλη της και το σχολείο της.
  • 13:00 Γεύμα στο σχολείο .
  • 14:30 Eπίσκεψη των αποστολών στο Δημαρχείο της Φρανκφούρτης όπου μας υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος η οποία μας μίλησε για την πόλη και μας ξενάγησε στο κτίριο .
  • 15:30 Ξεκίνησε η περιήγηση με ξεναγό στη πόλη που είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες της. Η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που επιτρέπει να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της . Το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, καθώς είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche B?rse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών. Η Παλαιά Όπερα, το Σπίτι του Γκαίτε, ο Καθεδρικός Ναός είναι μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης .Το ύψος του καθεδρικού είναι 95 μέτρα. Είναι ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βαρθολομαίου. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και από το 1562 μέχρι το 1792.Έχει χαρακτηριστεί ως σύμβολο της εθνικής ενότητας των Γερμανών, ειδικά κατά τον 19ο αιώνα.
  • 19:00 Οι μαθητές ακολούθησαν τους Γερμανούς συμμαθητές τους και οι καθηγητές δείπνησαν σε τοπικό εστιατόριο της πόλης.

ΤΡΙΤΗ 9-12-2014

  • 8:30 Συνάντηση στην είσοδο του σχολείου (καθηγητές και μαθητές της ομάδας comenius) και αναχώρηση για την πόλη Grob-Gerau, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Φρανκφούρτη, με πούλμαν.
  • 10:00 Άφιξη στο γεωθερμικό κέντρο πληροφοριών της χώρας, το κέντρο GEOlife από την Ueberlandwerk Gross-Gerau GmbH, όπου μας πρόσφερε μια σε βάθος πληροφόρηση στον κόσμο της γεωθερμικής ενέργειας. Είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια “hands-on” εμπειρία, και να εμπεδώσουμε τι είναι η γεωθερμική ενέργεια. Μας περιέγραψαν τις διαδικασίες που εμπλέκονται στην εξερεύνηση για τις γεωθερμικές πηγές, ποιά η πρόσβαση σε αυτές και πώς, και στη συνέχεια πως μετατρέπεται σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως ηλεκτρική και θερμική. Αυτό το κέντρο μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε μια καλύτερη ενημέρωση και να κατανοήσουμε το τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, όπως και τα οφέλη που έχει να προσφέρει στο περιβάλλον .
  • 12:00 Επίσκεψη σε εργοστάσιο βιοενέργειας λίγο έξω από την πόλη Grob-Gerau. Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι της μονάδας για να μας ξεναγήσουν και να μας ενημερώσουν για το τι παράγουν. Μας πληροφόρησαν λοιπόν για το βιοαέριο που τροφοδοτεί μονάδα θερμότητας και ηλεκτρισμού (CHP) και το χρησιμοποιούν για να καλλιεργήσουν σε διπλανή περιοχή αρωματικά φυτά. Το βιοαέριο είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που παράγεται από οργανική ύλη. Μερικά προϊόντα που μπορεί να πάρει εύκολα την οργανική ύλη για να κάνει βιοαέριο είναι: Το φυτικό υλικό, κοπριά, τα αστικά απόβλητα, καλλιέργειες και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά. Το μεθάνιο, ένα πολύ χρήσιμο βιοαέριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θερμότητα, ηλεκτρική ενέργεια, το μαγείρεμα και τη μεταφορά.
  • 14:00 Γεύμα στη πόλη και μετά επιστροφή στη Φρανκφούρτη. Το απόγευμα είχαμε ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούμε στη πόλη .
  • 19:00 Μας δόθηκε η δυνατότητα να απολαύσουμε μια συναυλία που οργανώθηκε από την μουσική ομάδα του γερμανικού σχολείου .

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-5-2014

  • 8:00 Με το πούλμαν καθηγητές και μαθητές ξεκινάμε για την επίσκεψη μας στο Στρασβούργο. Με έντονες επιρροές τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία, το Στρασβούργο είναι μια μίνι version της Βενετίας και ταυτόχρονα το μοντέρνο κοσμοπολίτικο κέντρο όπου χτυπά η καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.
  • 11:30 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου μας περίμενε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι ήταν Ελληνίδα. Μετά από τον κλασικό έλεγχο μπήκαμε όλη η ομάδα Comenius στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου. Το Παλάτι της Ευρώπης (Palais de l’Europe) είναι το κτίριο που από το 1977 στεγάζει την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Henry Bernard, άρχισε να χτίζεται στις 15 Μαΐου 1972 και εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1977. Έχει τετράγωνο σχήμα με πλευρές που έχουν μήκος 106 μέτρα, το ύψος του φτάνει τα 38 μέτρα και οι χώροι του καλύπτουν έκταση 64.000 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει 17 αίθουσες συνεδριάσεων και πάνω από 1000 γραφεία. Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου συνέρχεται για μία εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, ενώ οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και έκτακτες σύνοδοι, πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Έδρα της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι το Λουξεμβούργο. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στους χώρους που είναι προσβάσιμοι για το κοινό και βέβαια είδαμε και την αίθουσα ολομέλειας του κοινοβουλίου και ενημερωθήκαμε για την δομή του. Οι 751 βουλευτές συνεδριάζουν στο πλαίσιο των πολιτικών τους ομάδων. Όσοι δεν ανήκουν σε ομάδα συμμετέχουν ως μη εγγεγραμμένοι βουλευτές. Μετά από μιάμιση ώρα περίπου ξενάγησης και μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες μπροστά στις σημαίες των 28 κρατών όλης της ομάδας, φύγαμε από το κοινοβούλιο για να συνεχίσουμε την περιήγησή μας στο Στρασβούργο.
  • 13 :30 Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο της πόλης με παραδοσιακή γαλλική κουζίνα. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και γαλλικά φαγητά.
  • 15:30 Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της πόλης ήταν διαπλέοντας τον ποταμό Ιλ, σε μια κρουαζιέρα 75 λεπτών. Έτσι γνωρίσαμε όλο το ιστορικό κέντρο και απολαύσαμε πανοραμικά τα κτίρια της συνοικίας Petite France, τα παραδοσιακά σπίτια κατά μήκος του ποταμού, τις σκεπαστές γέφυρες, τη γερμανική συνοικία και τα εντυπωσιακά υπερσύγχρονα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου.
  • 17:00 Επίσκεψη στο καθεδρικό ναό του Στρασβούργου που είναι μία από τις κυριότερες ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η ανέγερση του ναού άρχισε το 1176 και μέχρι το 1439 όπου έλαβε την τελική του μορφή δέχτηκε πλήθος διαφοροποιήσεων και παρεμβάσεων. Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης ήταν η τοποθέτηση πλακιδίων ψαμμίτη που προσέδωσαν ένα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στο ναό. Το ύψος του ναού φτάνει τα 142 μέτρα και από το 1647 μέχρι το 1874 ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Σήμερα είναι η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο και συνεχίζει να είναι ορατή σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο Victor Hugo την είχε χαρακτηρίσει σαν ένα “γιγαντιαίο λεπτεπίλεπτο θαύμα”. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στη στολισμένη με χριστουγεννιάτικα στολίδια πλατεία του Στρασβούργου, (Christmas Market) και να δοκιμάσουμε διάφορα snacks μέχρι την ώρα της επιστροφής.
  • 19:00 Αναχώρηση από το Στρασβούργο με το πούλμαν για Φρανκφούρτη
  • 21:00 Άφιξη στη Γερμανική πόλη.

ΠΕΜΠΤΗ 11- 12- 2014

  • 8:00.Αφιξη στο σχολείο. Οι μαθητές των ξένων αποστολών παρακολούθησαν μαθήματα με τους Γερμανούς συμμαθητές τους στις τάξεις.
  • 10:00.Επίσκεψη στο Experimenta, ένα hands-on μουσείο στη Φραγκφούρτη.
  • Το μουσείο περιλαμβάνει περίπου 120 διαδραστικούς πειραματικούς σταθμούς. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μουσεία, εδώ ενθαρρύνεται η αφή με τα εκθέματα. Η διδακτική ιδέα της έκθεσης είναι ο διαδραστικός πειραματισμός στους τομείς των μαθηματικών, της επιστήμης των υπολογιστών, των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας. Τα 120 εκθέματα έχουν εκχωρηθεί σε εννέα τομείς, π.χ. ως “Γρήγορη και αργή» ( κίνηση ), “Ισχυρή και Ασθενής» ( δύναμη ) ή “οικονομική και σπάταλη» ( Ενέργεια και Περιβάλλον ).
  • 13:00 Επιστροφή στο σχολείο. Οι μαθητές ακολούθησαν τους Γερμανούς συμμαθητές τους στο Γυμναστήριο και μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή , ασχολήθηκαν με διάφορα αθλήματα. Οι καθηγητές με την συνοδεία της υποδιευθύντριας ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Ενός σχολείου 1500 μαθητών ,που λειτουργεί όλη την ημέρα, που έχει πισίνα, στούντιο μουσικής, αίθουσες για το κάθε μάθημα, εστιατόριο και ειδικό χώρο για να παρκάρουν τα ποδήλατά τους. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι μαθητές έρχονται με τα ποδήλατα στο σχολείο, όπως και οι καθηγητές.
  • 14:30 Γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου όλη η ομάδα Comenius.
  • 15:30 Οι μαθητές συνέχισαν το δικό τους πρόγραμμα και οι καθηγητές κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα καθηγητών του σχολείου για την συνάντηση της ομάδας comenius. Τα θέματα συζήτησης της 7ης συνάντησης ήταν σχετικά με αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε μέχρι τον Μάιο, που είναι η λήξη του προγράμματος. Συμφωνήσαμε όσον αφορά το κουίζ(είναι ο ρόλος της Ελλάδας) ότι όσες χώρες δεν έχουν στείλει τις απαντήσεις των προηγούμενων κουίζ, θα βαθμολογούνται με 5 μονάδες. Βέβαια το άριστα είναι το 20.
  • Οι τηλεδιασκέψεις θα γίνουν όπως είχαμε συμφωνήσει στη Ρουμανία. Τα αποτελέσματα των στατιστικών (ερωτηματολόγια) για τα πράσινα σπίτια που έχουν δοθεί στα παιδιά και στις οικογένειές τους, θα σταλούν από την κάθε χώρα στην Ισπανία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Εκτός από την Γερμανία και την Φιλανδία που δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Η μελέτη του ενεργειακού κόστους κάθε σχολείου για ένα χρόνο (Οκτώβριος 2013-Οκτώβριος 2014) θα πρέπει να σταλεί μέχρι τέλους Φεβρουαρίου εκτός πάλι από την Γερμανία και την Φιλανδία. Όσον αφορά την κατασκευή μοντέλων με εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας (πράσινα σπίτια ,ανεμογεννήτριες κ. α) έχει γίνει από κάθε χώρα. Η Αλληλογραφία μεταξύ των μαθητών της ομάδας συνεχίζεται κανονικά.
  • 18:30 Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-12-2014

  • 8:00 Άφιξη των καθηγητών στο σχολείο, όπου παρέα με τους μαθητές κατευθυνθήκαμε προς το τρένο που θα μας πήγαινε σε μια ιστορική πόλη σχετικά κοντά στη Φρανκφούρτη. Η Πόλη αυτή ήταν το Limburg.
  • 10:00 Άφιξη στη Γερμανική ιστορική πόλη Limburg . Εκεί μας περίμενε ξεναγός για να μας οδηγήσει στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα μεσαιωνικά κτίρια. Το Altstadt (“Παλιά Πόλη”) με τον καθεδρικό ναό είναι γεμάτη από στενά δρομάκια με ξύλινα σπίτια, που χρονολογούνται κυρίως από τον 17ο και 18ο αιώνα. Το Limburger Dom, μια από τις πιο ολοκληρωμένες δημιουργίες της Ύστερης Ρωμανικής αρχιτεκτονικής .To Limburger Schloss, που χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τον Gerlach von Ysenburg. H Αγία Άννα-Kirche (εκκλησία), βιτρό του 14ου αιώνα με δεκαοκτώ σκηνές από την Καινή Διαθήκη και η Παλιά Γέφυρα Λαν, από το 1315, τόπος όπου ο Via Publica (δρόμος), διέσχισε τον Λαν(ποτάμι)
  • 13:30 Γεύμα στη πόλη με το παραδοσιακό φαγητό του Limburg.
  • 15:00 Πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το τρένο για τη Φρανκφούρτη και μετά από 2 ώρες ήμασταν πίσω. Το απόγευμα ήταν ελεύθερο .
  • 20.00 Αποχαιρετιστήρια βραδιά όλης της ομάδας( μαθητές ,καθηγητές και γονείς) στο Βowling-Brunswick.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-12-2014

  • 10:30 Αναχώρηση ελληνικής αποστολής για το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Μετά από ολιγόωρη αναμονή στο αεροδρόμιο πετάξαμε για Ελλάδα στις 13.10 με τις αποσκευές μας γεμάτες αναμνήσεις από την Γερμανία.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Το Γερμανικό σχολείο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του με τον καλύτερο τρόπο και ο σύλλογος διδασκόντων ήταν πολύ φιλικός.
Οι φιλοξενούμενες χώρες ήρθαμε σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.Οι μαθητές έζησαν τη Γερμανική φιλοξενία
Επίσης μέσα από την Αγγλική Γλώσσα αφού ήταν η μοναδική κοινή γλώσσα επικοινωνίας οι μαθητές μίλησαν πολύ για την Ελλάδα. Οι καθηγητές μάθαμε τον τρόπο λειτουργίας του Γερμανικού σχολείου και πήραμε αρκετές ιδέες και για το δικό μας Ελληνικό σχολείο. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εκπαιδευτικές παιδαγωγικές μεθόδους που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι σε ότι αφορά γενικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *