Βράβευση του σχολείου μας σε πανελλαδικό διαγωνισμό (ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ )

Το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής συμμετείχε με πενταμελή ομάδα μαθητών στον 3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Διαγωνισμό ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ με θέμα: «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας». Το σχολείο μας κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία της Ιστορίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την ομάδα των μαθητών αποτελούσαν οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου:

Δελή Αικατερίνη

Καπνουλάς Κυριάκος

Κουτούκη Αμαλία

Κουτσίδης Ιωάννης-Παναγιώτης

Μαρκάκη Ελένη

Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Μπάκου Μαρία, καθηγήτρια Πληροφορικής

Η ομάδα μετείχε στο διαγωνισμό κατασκευάζοντας μία ιστοσελίδα που αναφερόταν στην τοπική Ιστορία της Καισαριανής, με θέμα: «Η Καισαριανή του χθες μέσα από τα μάτια του σήμερα»

siteteamaward

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες………

Ο διαγωνισμός μας κέρδισε αμέσως όλους, γιατί συνδύαζε τη σύγχρονη τεχνολογία ?διαδίκτυο, κατασκευή ιστοσελίδας- και τη διαφήμιση του τόπου μας, της Καισαριανής, που τόσο αγαπάμε. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να αναδείξουμε κάτι από τον τόπο μας που θα θέλαμε να το μάθουν οι συμμαθητές μας ως την άλλη άκρη του κόσμου. Συγχρόνως εμείς θα μαθαίναμε για πολλούς άλλους τόπους άλλων τόσων μαθητών! Επιπλέον με τη βοήθεια νέων ψηφιακών συσκευών και μέσων θα δημιουργούσαμε γνώση, θα τη συγκεντρώναμε, θα την ταξινομούσαμε και θα τη μετατρέπαμε σε ψηφιακή μορφή, θα την αναδεικνύαμε μέσω του διαδικτύου και θα τη μοιραζόμαστε με άλλους!

Αρχίσαμε λοιπόν να συναντιόμαστε τακτικά με κύριο στόχο μας να επιλέξουμε το θέμα που θα αναπτύσσαμε. Το θέμα θα έπρεπε να επιλεγεί μέσα από δέκα θεματικές κατηγορίες που πρότειναν οι διοργανωτές του διαγωνισμού, οι οποίες ήταν: πολιτισμός, ιστορία, άνθρωπος, κοινωνία, αξιοθέατα, περιβάλλον, οικοσύστημα (χλωρίδα και πανίδα του τόπου μου), απασχόληση-παραγωγή, αθλητισμός και σχολική ζωή.

Κρίσιμο σημείο, ήταν λοιπόν η επιλογή του θέματος της εργασίας μας που βέβαια έπρεπε να σχετίζεται με τον τόπο μας, την Καισαριανή. Όλους μας κέρδισε η τοπική ιστορία μας, που έχει πολλά να αφηγηθεί. Πιστέψαμε πραγματικά πως αν θέλουμε πραγματικά να γίνουμε άξιοι πρεσβευτές του τόπου μας έπρεπε να ασχοληθούμε με την ιστορία του. Έπειτα από συζήτηση καταλήξαμε στο θέμα με το οποίο θα ασχολούμασταν. Αυτό ήταν: «Η Καισαριανή του χτες μέσα από τα μάτια του σήμερα»

Προσπαθήσαμε λοιπόν να δούμε το χθες της Καισαριανής μέσα από το πρίσμα του σήμερα, που εμείς βιώνουμε. Δεν ήταν εύκολο για παιδιά της ηλικίας μας να δούμε το χθες κριτικά και αντικειμενικά. Για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε διαβάσαμε σχετικά με την τοπική ιστορία βιβλία, πήραμε συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής, αναζητήσαμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, φωτογραφήσαμε και βιντεοσκοπήσαμε.

Όλα αυτά όμως, έπρεπε επιπλέον, να κωδικοποιηθούν και να παρουσιαστούν μέσα από μία ιστοσελίδα. Δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία. Απαιτούσε χρόνο, συνεργασία και ομαδικότητα. Ο καθένας από εμάς συντέλεσε ενεργά ώστε να προκύψει το αποτέλεσμα που θα σας παρουσιάσουν οι συμμαθητές μου στη συνέχεια.

Τη βραβευμένη Ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: Καισαριανή που υπάρχει στο οριζόντιο μενού της τρέχουσας ιστοσελίδας.