Εκπαιδευτική επίσκεψη Πολιτιστικού Προγράμματος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 επίσκεψη των μαθητών του Πολιτιστικού Προγράμματος στο Λουτρό των Αέρηδων και στο μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο σχολείο μας έχει τίτλο : «Οι Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί ως στοιχείο της Πολιτιστικής μας Ταυτότητας», και λαμβάνουν μέρος 25 μαθητές. Στην επίσκεψη ήρθαν οι 23 και συνοδοί ήταν η κα Ε.Παπασυμεών και η κα Α.Κωστάκη

ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Η παρουσίαση έγινε από την υπεύθυνη του Πολιτιστικού κα Ελισάβετ Παπασυμεών με βιωματικό και ζωντανό τρόπο. Οι μαθητές εφοδιάστηκαν με 23 ερωτήσεις, καθ΄ένας ρωτούσε με τη σειρά του και οι απαντήσεις δινόταν με τη μορφή συζήτησης. Έτσι ενημερωθήκαμε για  θέματα που περιλαμβάνουν πολλές επιστήμες :

  1. Την ιστορική εξέλιξη των δημοσίων λουτρών που ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα, την Ρωμαϊκή εποχή, την Βυζαντινή και τελειώνουν στα χαμάμ των Οθωμανών (ιστορία)
  2. Την διαδικασία θέρμανσης του νερού, την ιδιαίτερη τεχνοτροπία οικοδόμησης ενός λουτρού, των δεξαμενών και του σύστηματος ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης τις 
  3. ειδικότητες και τον αριθμό των εργαζομένων και των βοηθητικών εργασιών. (οικοδομική, τεχνολογία, παλαιά επαγγέλματα)
  4. Την ευεργετική επίδραση που έχει το τρίψιμο του σώματος και το πολύ ζεστό νερό και ο ατμός για τον εσωτερικό καθαρμό και την πρόληψη των ασθενειών. Τα αρωματικά έλαια και σαπούνια και τον τρόπο παρασκευής τους (Φυσική Ιατρική, αρωματοθεραπεία, βοτανοθεραπεία)
  5. Τον εξοπλισμό που έφεραν μαζί τους οι λουόμενοι, μάλιστα οι μαθητές σχεδίασαν σε ειδικό φύλλο εργασίας 23 διαφορετικά εξαρ
    τήματα του λουτρού και έγινε συζήτηση για το κάθε ένα ξεχωριστά (Τεχνολογία Υλικών, Λαογραφία,  Σχεδίαση)

Τέλος περιηγηθήκαμε στους χώρους του λουτρού, καθίσαμε στους πάγκους που γινόταν η περιποίηση του σώματος, είδαμε τις δεξαμενές και τις γούρνες. Περάσαμε τέλος λίγη ώρα στα δωματιάκια που μετά το λουτρό οι λουόμενοι έπιναν το τσάι, τα σερμπέτια, έπαιζαν μουσική και χόρευαν ενώ έτρωγαν τα ευωδιαστά γλυκά που είχαν φέρει μαζί τους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 Στο Μουσείο Λαϊκών οργάνων οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με όλα τα γνωστά όργανα της παραδοσιακής μας μουσικής, τα άκουσαν να παίζουν, έβγαλαν πολλές φωτογραφίες, και διάλεξε κάθε παιδί ποιο όργανο θα ήθελε να μάθει. Περιηγηθήκαμε και στους τρείς ορόφους του μουσείου, στο υπόγειο τα κρουστά, στο ισόγειο τα αερόφωνα και στον όροφο τα κρουστά.

Βγαίνοντας συναντήσαμε τον Εθνομουσικολόγο κ. Λάμπρο Λιάβα, όπου γνωρίστηκε με κάποιους μαθητές.