Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius – Δελτίο Τύπου

Στο 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής κατά τη διετία 2013- 2015 θα υλοποιηθεί Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius (Πολυμερής Σύμπραξη Ευρωπαϊκών Σχολείων), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ι.Κ.Υ. Η αίτησή μας εγκρίθηκε από το Ι.Κ.Υ. έπειτα από αξιολόγηση πολλών σχολείων.

Στα πλαίσια του Προγράμματος Comenius θα συνεργαστούμε με έξι Ευρωπαϊκά σχολεία:

Colegio Nuestra Senora del Carmen (San Fernando, Spain),

Toki Salih Sukriye Yoluc Oktaokulu (Istanbul, Turkey),

Scoala Gimnaziala Cristesti( Cristesti, Romania),

Piikkion yhtenaiskoulou (Kaarina, Finland),

Gimnazjum nr 5 im. Mikolaja Kopernika (Piotrkow Trybunalski, Poland),

Wohlerschule (Frankfurt am Main, Germany).

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Connect to a Green World».

Οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές θα ασχοληθούν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική κ.α.) και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πρωταρχικός στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τις θετικές επιπτώσεις των ήπιων πηγών ενέργειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μας . Η προσέγγιση του θέματος θα στηρίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας , της συνεργασίας , της επικοινωνίας και της δια Βίου Μάθησης. Η Αγγλική Γλώσσα ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας για όλες τις χώρες και οι Νέες Τεχνολογίες , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση των εργαλείων Web2 θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος .

Οι μαθητές θα γνωρίσουν άλλους Ευρωπαίους μαθητές, θα συνεργαστούν μαζί τους, θα ανταλλάξουν ιδέες , θα υποδεχτούν στο σχολείο μας αποστολές συνεργατών μας και κάποιοι θα συμμετάσχουν σε αποστολές στα άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία , όπου θα γνωρίσουν στοιχεία ζωής και κουλτούρας άλλων λαών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ώστε οι μαθητές του Γυμνασίου από μικρή ηλικία να νιώσουν πολίτες της Ευρώπης, να σέβονται την διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία της κοινωνίας τους και να εξελιχθούν σε ενεργούς αυριανούς πολίτες που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή του τόπου τους για τον οποίο θα αισθάνονται πάντα υπερήφανοι.

Οι καθηγητές επίσης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, να συνεργαστούν σε κοινές παιδαγωγικές προτάσεις, σε σχέδια μαθημάτων και να αναπτύξουν νέες ιδέες και εκπαιδευτικές καινοτομίες, ώστε να δίνουν ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους του μαθητές ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο και το μαθησιακό τους στυλ.

Το όφελος από την υλοποίηση της Πολυμερούς Σύμπραξης προσδοκούμε να είναι μεγάλο και για το σχολείο αλλά και για την τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα Comenius, δίνει τη δυνατότητα στους γονείς και στους φορείς του Δήμου να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίησή του. Η Καισαριανή και η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσουν για τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας σημείο αναφοράς, όπως και για εμάς οι δικοί τους τόποι.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *