Κινητικότητα στην Πορτογαλία – erasmus+ KA2 – CreArtivity

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ERASMUS+ KA2 του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής

Η 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 Creartivity: Let’s be creative and learn with art”, στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής ως εταίρος, μαζί με τις χώρες Σλοβενία (συντονίστρια χώρα), Ρουμανία, Πορτογαλία και Ισπανία, πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, από τις 9 Μαΐου έως 13 Μαΐου 2022. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγήτριες κ. Μπάκου Μαρία (διευθύντρια του σχολείου μας, ΠΕ86), Χατζηηλιάδου Χάιδω (συντονίστρια του προγράμματος, ΠΕ02) και Βαμβακά Ευαγγελία (εκπαιδευτικός, ΠΕ01) συνεργάστηκαν εποικοδομητικά με τις αποστολές των άλλων χωρών πάνω σε θέματα αξιοποίησης της τέχνης στη μαθησιακή διαδικασία.

Συγκεκριμένα: Στις 9 Μαΐου 2022 όλες οι ξένες αποστολές συναντηθήκαμε στο Πορτογαλικό σχολείο Agrupamento Marinhas do Sal στο Rio Maior. Στην αίθουσα τελετών του σχολείου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή έναρξης και έγινε η γνωριμία των ξένων αποστολών με όλα τα μέλη της Πορτογαλικής παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+.  Την ίδια μέρα έγινε υποδοχή των ομάδων Erasmus+ από την αντιδήμαρχο παιδείας του Rio Maior, στο αμφιθέατρο συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Desmor Olimpic Sports training centre και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Την επόμενη μέρα, 10 Μαΐου 2022, επισκεφτήκαμε την Δυτική ακτή και δοκιμάσαμε bodyboarding και surfing στην παραλιακή πόλη Peniche. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεναγηθήκαμε στην μεσαιωνική πόλη Obidos, όπου και συμμετείχαμε σε ομαδικό παιχνίδι εντοπισμού και αναγνώρισης τοποθεσιών και ιστορικών κτιρίων.

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, αφού ταξιδέψαμε 80 χιλιόμετρα, επισκεφτήκαμε την Λισαβόνα και ξεναγηθήκαμε στο μοναστήρι του Αγίου Ιερωνύμου, στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης Berardo και στο ενυδρείο Oceanario.

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, συναντηθήκαμε στο σχολείο Agrupamento Marinhas do Sal και συμμετείχαμε σε δύο εργαστήρια στη βιβλιοθήκη του σχολείου και σε ένα εργαστήριο στην αίθουσα εικαστικών. Το απόγευμα, πήραμε μέρος σε εργαστήρια χορού, μαγειρικής και μουσικοθεραπείας. Σε όλα τα εργαστήρια εξοικειωθήκαμε με τρόπους αξιοποίησης της τέχνης σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα.

Την τελευταία μέρα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, επισκεφτήκαμε το οικολογικό πάρκο των αλυκών του Rio Maior Salinas, και τη δημοτική ενότητα Alcobertas. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου συνάντηση των Διευθυντών των σχολείων-εταίρων, με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών του προγράμματος, με σκοπό την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και εργασιών του προγράμματος Erasmus+.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Rio Maior, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές που συμμετείχαν, κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα. Ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα, τα ήθη και την ιστορία της Πορτογαλίας κυρίως, αλλά και με τη νοοτροπία και τον πολιτισμό όλων των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα συνεργαζόμενα σχολεία. Τέλος, καθηγητές και μαθητές, ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας και συναδελφικότητας, μέσω της συνεργασίας για την ολοκλήρωση κοινών δραστηριοτήτων με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων.