Κινητικότητα στην Πορτογαλία – rootfut – erasmus+ KA2

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 22/5/22 έως και τις 27/5/22, η Ελληνική ομάδα Erasmus+ του προγράμματος με τίτλο: «From our roots to the future», 7 μαθητές/τριες και 2 καθηγητές, ο κ. Σπυρίδων Κρουσταλάκης (συντονιστής του προγράμματος) και ο κ. Γεώργιος Παπαμήτσος (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος),  βρέθηκε στην πόλη Povoa de Varzim της Πορτογαλίας και στο σχολείο DE ESCOLAS DE RATES  συμμετέχοντας με τρία ακόμη Ευρωπαϊκά σχολεία στο πρόγραμμα (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) με κοινές δημιουργικές δραστηριότητες.

   

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες πάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικολογική, περιβαλλοντική και πολιτιστική Ευρωπαϊκή  κληρονομιά μας και να βοηθήσει τους μαθητές/τριες να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή κοινωνία, υλοποίησε και στην συγκεκριμένη κινητικότητα μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, την πρώτη μέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε υποδοχή στο σχολικό συγκρότημα που είχε αναλάβει την διοργάνωση και παράλληλα παρουσιάστηκαν από κάθε χώρα τα σχολεία, καθώς επίσης και χρήσιμες και καλές οικολογικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε ένα από αυτά. Αυτό έγινε και από τη δική μας ομάδα που παρουσίασε ενδιαφέρουσες προτάσεις (ανακύκλωση, περιβαλλοντική εκστρατεία στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας κ.ά.). Ταυτόχρονα, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες «σπασίματος πάγου» (ice breaking), και πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών, με θέμα την ανακύκλωση υφάσματος από παλιά μπλούζα και την δημιουργία από αυτό μιας τσάντας. Τέλος, οι καθηγητές/τριες συναντήθηκαν για ζητήματα σχεδιασμού του προγράμματος.

Την δεύτερη μέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο λιμάνι και στο ιστορικό κέντρο της πόλης Πόρτο. Την επόμενη επισκεφθήκαμε την ιστορική πόλη Guimaraes, ενώ το απόγευμα στον χώρο του σχολείου παρουσίασε η ομάδα μας τα αποτελέσματα του Οικολογικού-Πολιτιστικού Κουίζ που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος και βράβευσε την νικήτρια Ισπανική ομάδα. Την Πέμπτη 26/5/22 στο πλαίσιο της ψυχοσωματικής παιδαγωγικής ενδυνάμωσης των μαθητών/τριών, πήραμε μέρος σε θαλάσσιες δραστηριότητες (Canoe, πλεύση με ηλιακό οικολογικό σκάφος κ.ά.). Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και αναχωρήσαμε.