3ο Βραβείο για το σχολείο μας σε Πανελλήνιο διαγωνισμό

Την αρχή της σχολικής χρονιάς αποφασίσαμε σαν σχολείο μέσα από τα Πολιτιστικά Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Γράφοντας σε μία διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια – Βικιπαίδεια». Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν η κα Μπάκου Μαρία και ο κ. Παπαμήτσος Γιώργος.
Όταν τον Δεκέμβριο του 2014 ενημερωθήκαμε για τον «Μαραθώνιο Εμπλουτισμού της Wikipedia για το 1821», η ομάδα μας αποφάσισε να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Επειδή, μάλιστα, στο διαγωνισμό ήθελαν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του προγράμματος, το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από δύο ομάδες. Σε αυτή μας την προσπάθεια πολύτιμη ήταν η καθοδήγηση του φιλόλογού μας κ. Σπύρου Πουλή.
Η μία ομάδα δημιούργησε το κυρίως λήμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη» και η άλλη ομάδα το κυρίως λήμμα «Εκστρατεία της Χίου».
Οι μαθητές εισέπραξαν δε άμεσα την επιβράβευση του έργου τους, αφού το λήμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη» βραβεύτηκε στο «Μαραθώνιο Εμπλουτισμού της Wikipedia για το 1821» με το 3ο βραβείο.

Τα παιδιά με την ενασχόλησή τους με τη συγγραφή λημμάτων για τη Βικιπαίδεια απέκτησαν σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες όπως να αναζητούν πηγές, να τις αξιολογούν ως προς την αξιοπιστία και την εγκυρότητά τους, να φιλτράρουν τις χρήσιμες πληροφορίες, να τις διασταυρώνουν.

• Ο διαγωνισμός στάθηκε η αφορμή οι μαθητές να δημιουργήσουν και πολλά άλλα ιστορικά λήμματα του 1821, όπως «Καγγελαρία των Σφακίων», «Τακτικός στρατός του 1825», «Επιτροπή των Χίων», «Μιχαήλ Κομνηνός Αφεντούλιεφ». Τα δύο τελευταία, μάλιστα,μεταφράστηκαν από τους μαθητές στα Αγγλικά.
• Επίσης υπάρχοντα λήμματα από την Ελληνική Βικιπαίδεια τα μετέφρασαν στα Αγγλικά, όπως «Emmanouil Antoniadis», «Konstantinos Kolokotronis» και το λήμμα για την Εκστρατεία της Χίου («Chios Expedition»).
• Εμπλούτισαν υπάρχοντα λήμματα, όπως τα λήμματα «Μάχη στο Μανιάκι» και «Ιάκωβος Τομπάζης».
• Έβγαλαν φωτογραφίες από τις επισκέψεις τους σε διάφορα σημεία της Αθηνάς, όπως το Πεδίο του Άρεως και το Ιστορικό Μουσείο και τις ανάρτησαν στο Wikimedia Commons. Τις χρησιμοποίησαν στα λήμματα που δημιούργησαν και τις πρόσθεσαν επιπλέον σε πολλά ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά λήμματα που είχαν σχετικό με τις φωτογραφίες θέμα.
Πραγματικά είμαστε όλοι μας χαρούμενοι, όχι μόνο γιατί αφήσαμε και εμείς τα ίχνη μας στο χώρο αυτό, αλλά και γιατί γίναμε μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας που καταργεί τα σύνορα της μάθησης.