COMENIUS – Πρόγραμμα της συνάντησης στην Ελλάδα

Εκπαιδευτική επίσκεψη / συνάντηση των εταίρων του γυμνασίου μας στη Καισαριανή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 10-3-2014 ως 14-3-2014

Ο Γενικός τίτλος του προγράμματος είναι:”Connect to a green world”
Στη συνάντηση συμμετείχαν με αποστολές τα εξής σχολεία:
? Suola Gimnaziala,Com.Cristesti,Romania
? Tokisalih Sukriye Yoluc Ortaokulu,Istanbul,Turkey
? Gimnazjum nr Sim.Mikotaja Kopernika,Piotrkow Trybunalski,Poland
? Wohlerschule-Gymnasium,Frankfurt am Main,Germany
? Piikion Yhtenaiskoulou,Kaarina,Finland
? Colegio Nuestra Senora del Carmen,Spain

Ειδικότερα συμμετείχαν από την Ισπανία 4 άτομα(2 καθηγητές και δύο μαθητές), από την Γερμανία 5 άτομα(2 καθηγητές και 3 μαθητές), από την Ρουμανία 5 άτομα (2 καθηγητές και 3 μαθητές), από την Πολωνία 8 άτομα (4 καθηγητές και 4 μαθητές), από την Φιλανδία 7 άτομα(3 καθηγητές και 4 μαθητές) και από την Τουρκία 7 άτομα ( 3 άτομα και 4 καθηγητές).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 8-3-2014 και ΚΥΡΙΑΚΗ 9-3-2014

Αεροπορικές αφίξεις αποστολών στο αεροδρόμιο ”Ελευθέριος Βενιζέλος ”.
Τα μέλη της παιδαγωγικής μας ομάδας μαζί με τις οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές των ξένων αποστολών υποδέχτηκαν θερμά τους επισκέπτες στο αεροδρόμιο. Οι Έλληνες καθηγητές συνόδευσαν τους ξένους καθηγητές στο Ξενοδοχείο που θα διέμεναν στο κέντρο της Αθήνας, οι δε Έλληνες μαθητές και οι οικογένειές τους παρέλαβαν τους ξένους μαθητές και συνέχισαν μαζί την ημέρα τους .

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 10-3-2014

8:00 Υποδοχή των ξένων αποστολών στο σχολείο. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα ήταν εκεί για να καλωσορίσει τους ξεχωριστούς μας καλεσμένους.
Μέσα σε ευχάριστο κλίμα έγινε η γνωριμία των ξένων αποστολών με όλα τα μέλη της Ελληνικής παιδαγωγικής ομάδας και έγινε η πρώτη συνεδρίαση με θέμα: «Τι πρόκειται να συμβεί κατά την διάρκεια της εβδομάδας;»
Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου , επισκέφτηκαν αίθουσες διδασκαλίας εν ώρα μαθήματος και συνομίλησαν με τους μαθητές και τους καθηγητές ,ενημερώθηκαν για τα μαθήματα που διδάσκονται και για άλλα εκπαιδευτικά θέματα.
11:00 Η ομάδα Comenius με την συνοδεία ξεναγού από τον Δήμο περπάτησαν από το σχολείο ως το Δημαρχείο με μία στάση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου εκπρόσωποι του Δήμου μίλησαν για την ιστορία του τόπου.
11:30 Όλο το σχολείο μετακινήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καισαριανής για την τελετή έναρξης της εβδομάδας Comenius
12:00 Επίσημη τελετή έναρξης .
Καλωσόρισμα από την Ελληνίδα συντονίστρια του προγράμματος. Χαιρετισμός από την Διευθύντρια του σχολείου και από τον εκπρόσωπο των τοπικών αρχών.
Οι ξένες αποστολές παρουσίασαν την χώρα τους, την πόλη και το σχολείο συμμετοχής στο πρόγραμμα με την προβολή των βίντεο ή Powerpoint που είχαν ετοιμάσει .
Συμμετοχή της χορωδίας ,του χορευτικού και της ομάδας Εcomobility του σχολείου.
14:00 Γεύμα στο πάρκο της Καισαριανής με παραδοσιακά πιάτα που ετοίμασαν οι γονείς προς τιμή των ξένων αποστολών .
Το απόγευμα οι μαθητές ακολούθησαν το πρόγραμμα των ελληνικών οικογενειών και οι καθηγητές πήγαν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.
20:30 Δείπνο με ελληνικούς ψαρομεζέδες στην πλατεία Καισαριανής.

  • ΤΡΙΤΗ 11-3-2014

8:00 Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ήρθαν στο σχολείο με τους Έλληνες συμμαθητές τους και οι καθηγητές από το ξενοδοχείο.
8:15-9:00 Επίσκεψη από τις ξένες αποστολές στις τάξεις, όπου παρουσίασαν την χώρα τους και στοιχεία της κουλτούρας τους στους Έλληνες μαθητές και καθηγητές.
9:10 -10:30 Συνεδρίαση των καθηγητών του Προγράμματος Comenius με θέμα συζήτησης τις δραστηριότητες της ομάδας αναφορικά με το κουίζ , τα e-mails και τις βιντεοδιασκέψεις.
Από την Ελληνική ομάδα τέθηκαν προς τους εταίρους ερωτήσεις πάνω στα θέματα του κουίζ όπως αν τους δυσκόλεψε κάποιο θέμα και ποιο ήταν αυτό, πώς έγινε η επίλυση του, αν βοηθήθηκαν οι μαθητές και με ποιο τρόπο.
Η Τουρκική ομάδα πρόβαλε ένα ενδιαφέρον βίντεο που αποτύπωνε τις φάσεις που πέρασαν οι μαθητές και οι καθηγητές τους για την επίλυση του Ελληνικού κουίζ.
Όσον αφορά τα e-mails, αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές των μαθητών των χωρών μεταξύ τους.
Όσο για τις βιντεοδιασκέψεις, αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει 2 μεταξύ Γερμανίας ?Φιλανδίας και Ισπανίας-Ρουμανίας και ότι η βιντεοδιάσκεψη Ελλάδας με την Πολωνία αναβλήθηκε λόγω διακοπών της Πολωνίας και ορίστηκε νέα ημερομηνία.
Με συντονιστή της συνεδρίασης τον Ισπανό Συντονιστή του Comenius συμφωνήθηκε να είναι πιο ελεύθερο το θέμα της συζήτησης στην κάθε τηλεδιάσκεψη ,η όλη διαδικασία να μην ξεπερνάει τα 45 λεπτά και το κυρίως θέμα να καλύπτει 30 λεπτά.
11:00 Με λεωφορείο από την πλατεία Καισαριανής η ομάδα Comenius (μαθητές και καθηγητές ) επισκεφτήκαμε στον Ασπρόπυργο ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης αυτοκινήτων και μετάλλων. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου και επέδειξαν ακριβώς τα βήματα που ακολουθούν για την ανακύκλωση των παλιών αυτοκινήτων. Επίσης, μας ξενάγησαν στους χώρους του εργοστασίου για την ανακύκλωση των μετάλλων.
13 :30 Ακολουθήσαμε την παραλιακή οδό από Πειραιά προς Σούνιο και σταματήσαμε στην Ανάβυσσο για το γεύμα. Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου έγινε η ανάλογη ξενάγηση.
19:30 Επιστροφή στην Καισαριανή .Οι επισκέπτες μαθητές ακολούθησαν τους έλληνες συμμαθητές στα σπίτια τους και οι καθηγητές σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Καισαριανή.

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 12-3-2014

8:00 Μετάβαση των μαθητών στο σχολείο και συμμετοχή στο μάθημα της πρώτης ώρας .Μετάβαση με το τοπικό λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας .
10:00 Συνάντηση με τους ξένους καθηγητές και με τους ξεναγούς. Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης συνεχίσαμε στο θέατρο του Διονύσου και καταλήξαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
15:00 Γεύμα στο εστιατόριο του μουσείου για τους καθηγητές. Οι μαθητές με την συνοδεία των ελλήνων γονέων ακολούθησαν το δικό τους πρόγραμμα.
Το απόγευμα οι ξένες αποστολές περιηγήθηκαν στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι.

  • ΠΕΜΠΤΗ 13-3-2014

8:00 Με λεωφορείο όλη η ομάδα ξεκίνησε για την επίσκεψή στο Ναύπλιο και στο αιολικό πάρκο Αραχναίου.
11:00 Πρώτη στάση στην αρχαιολογική περιοχή των Αρχαίων Μυκηνών, το κέντρο ενός λαμπρού πολιτισμού που άνθισε την εποχή του χαλκού.
12: 00 Συνεχίσαμε το δρόμο μας για το βουνό Αραχναίο όπου βρίσκεται το αιολικό πάρκο. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο πάρκο λόγω τεχνικών δυσκολιών του λεωφορείου. Παρόλα αυτά οι μηχανικοί και οι υπεύθυνοι του πάρκου κατέβηκαν στους πρόποδες του βουνού ,στο Ναύπλιο και μας ενημέρωσαν για την χρήση του ανέμου ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Απάντησαν στις απορίες μας για τις ανεμογεννήτριες ,το πώς λειτουργούν πόσο ύψος έχουν ,πόση είναι η διάρκεια ζωής τους, τι έξοδα έχουν.
14 :00 Γεύμα στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας ,το Ναύπλιο και στη συνέχεια περιήγηση στην πόλη.
17:00 Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του 4ου αιώνα π.Χ
20:00 Επιστροφή στην Καισαριανή.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-3-2014

7:00 Αναχώρηση από την Καισαριανή για την ακτή Φλοίσβου.
8:00 Επιβίβαση στο πλοίο για την επίσκεψη σε 3 νησιά του Αργοσαρωνικού.
11:00 Πρώτη στάση στην Ύδρα.
13:30 Μια μικρή επίσκεψη στον Πόρο.
15:00 Γεύμα πάνω στο πλοίο.
16:00 Η εβδομάδα Comenius τελείωσε με την τελετή λήξης μέσα στο πλοίο. Δόθηκαν οι ανάλογες βεβαιώσεις παρακολούθησης στους καθηγητές και στους μαθητές όλων των αποστολών και αναμνηστικά δώρα. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς με συμμετοχή και των ξένων αποστολών.
17:00 Tελευταία στάση στην Αίγινα.
20:00 Επιστροφή στην Καισαριανή

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 15-3-2014

Ημέρα αναχώρησης των αποστολών. Η ώρα του αποχαιρετισμού δύσκολη.
Οι οικογένειες αποχαιρέτησαν τους φιλοξενούμενους μαθητές στο αεροδρόμιο και το ίδιο έκαναν και οι καθηγητές.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η εβδομάδα αυτή ωφέλησε πολύ το σχολείο μας. Από πολύ καιρό πριν, όλο το σχολείο προετοίμαζε την συνάντηση στην Καισαριανή. Καθηγητές, μαθητές και γονείς συνεργάστηκαν για να προσφέρουν την καλύτερη φιλοξενία στις ξένες αποστολές. Ο Δήμος Καισαριανής με την σειρά του βοήθησε όπου μπορούσε.
Στη διάρκεια της εβδομάδας Comenius , οι μαθητές χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους στην επικοινωνία. Όλοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, νοοτροπίες και ήθη.
Οι φιλοξενούμενοι έζησαν την Ελληνική φιλοξενία, ήρθαν σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό, ενημερώθηκαν για την επικαιρότητα και τις εκπαιδευτικές μας πολιτικές και πήραν μια ιδέα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η χώρα μας.
Τα ελληνικά προϊόντα, ως δώρα φιλοξενίας, θα ταξιδέψουν σε 6 διαφορετικές χώρες.
Δημιουργήθηκαν φιλίες, οικογένειες επικοινώνησαν και γνωρίστηκαν, αναπτύχθηκαν σχέσεις, κλονίστηκαν στερεότυπα.
Η εβδομάδα αυτή έδωσε ένα αέρα ανανέωσης στο σχολείο μας και στον τόπο μας, διεύρυνε τους ορίζοντές μας, πρόσφερε εμπειρίες, γνώσεις, προβληματισμούς και σηματοδότησε την αρχή για μια πορεία ανάλογων προδιαγραφών….

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *