COMENIUS – Πρόγραμμα της συνάντησης στην Πολωνία

Εκπαιδευτική επίσκεψη / μετακίνηση στα πλαίσια του προγράμματος Comenius στο Piotrkow Trybunalski της Πολωνίας.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη της Πολωνίας κατά το χρονικό διάστημα από 5-5-2014 ως 9-5-2014 συμμετείχαν αναλυτικά: 5 άτομα από Ισπανία (2 καθηγητές και 3 μαθητές), 5 άτομα από Ρουμανία (2 καθηγητές και 3 μαθητές), 8 άτομα από Τουρκία(4 καθηγητές και 4 μαθητές,6 άτομα από Φιλανδία (2 καθηγητές και 4 μαθητές), 4 άτομα από Γερμανία (1 καθηγητής και 3 μαθητές) και 6 από Ελλάδα (2 καθηγητές και 4 μαθητές)
Ειδικότερα συμμετείχαν τα σχολεία: 
? Suola Gimnaziala,Com.Cristesti,Romania
? 2o Gymnasio Kaisariani,Athens,Greece
? Tokisalih Sukriye Yoluc Ortaokulu,Istanbul,Turkey
? Gimnazjum nr Sim.Mikotaja Kopernika,Piotrkow Trybunalski,Poland
? Wohlerschule-Gymnasium,Frankfurt am Main,Germany
? Piikion Yhtenaiskoulou,Kaarina,Finland
? Colegio Nuestra Senora del Carmen
Οι συμμετέχοντες της Ελληνικής αποστολής ήταν η κα Παπαπαναγιώτου Ελένη, ΠΕ 15, Συντονίστρια του προγράμματος Comenius και ο κος Μετσοβίτης Δημήτριος, ΠΕ3

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Η αναχώρηση Ελληνικής αποστολής έγινε την Κυριακή 4- 5- 2014 από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πτήση των 5:00 για Βαρσοβία Πολωνίας.
Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας έγινε μετά από πτήση 2 ωρών και 40 λεπτών. Υποδοχή από την Πολωνέζα συντονίστρια και τους γονείς που φιλοξένησαν τους Έλληνες μαθητές .Μετάβαση στο ξενοδοχείο των καθηγητών στη Βαρσοβία και των μαθητών στις Πολωνικές οικογένειες στο Piotrkow.
To βράδυ στις 20.00 οι καθηγητές από όλες τις χώρες είχαν δείπνο συνάντησης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 5- 5-2014

 • 8:30.Αναχώρηση από το ξενοδοχείο και συνάντηση με τους μαθητές που ήρθαν στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς συμμαθητές τους και συνοδεία καθηγητών με λεωφορείο από το Piotrkow.
 • 9:30 Ξεκίνησε η περιήγηση με ξεναγό στη Βαρσοβία : στο Palace of Culture and Science ,το ψηλότερο κτίριο της Βαρσοβίας, στο Royal Baths Park (κρουαζιέρα με γόνδολα),στο Chopin Statue και στο Belweder Palace.Στο δρόμο μας συναντήσαμε μοντέρνα κτίρια, τα λεγόμενα πράσινα κτίρια, και μας ενημέρωσαν για τις φιλικές προς το περιβάλλον χρήσεις αυτών.
 • 13:00 Επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη της Βαρσοβίας και ξεναγηθήκαμε στα: Castle Square ,Zygmunt’s Column ένα από τα παλαιότερα μνημεία στη νότια Ευρώπη, στο Royal Castle, επίσημη κατοικία των μοναρχών κτισμένη στην είσοδο της παλιάς πόλης, στο St.John’s Archeacathedral, τον καθολικό ναό που μαζί με την πόλη καταχωρήθηκε από την Unesco στην λίστα των περιοχών με μεγάλη πολιτιστική αξία, στο Warsaw Barbican και Warsaw Mermaid (γοργόνα), το σύμβολο της Βαρσοβίας .
 • 15:00- 16:30 Γεύμα στη παλιά πόλη όλη η ομάδα .
 • 17:00 Συνεχίσαμε την περιήγησή μας στο Presidential Palace, την κλασική έκδοση κτιρίου των προέδρων της Πολωνίας από το 1643,στην Church of Holy Cross, καθολική εκκλησία ρυθμού μπαρόκ, στο Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και στο University of Warsaw, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.
 • 19:00 Πήραμε το λεωφορείο όλες οι αποστολές και μετά από 2 ώρες φτάσαμε στο Piotrkow ,οι καθηγητές στο ξενοδοχείο και οι μαθητές στις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν τελειώνοντας έτσι την οικολογική και ιστορική περιήγηση στη Βαρσοβία.

ΤΡΙΤΗ 6- 5- 2014

 • 10.00 Άφιξη στο σχολείο όπου μας υποδέχθηκε η διευθύντρια του σχολείου και ο σύλλογος καθηγητών. Οι μαθητές ήταν ήδη εκεί με τους Πολωνούς συμμαθητές τους .Στη συνέχεια περάσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων και ξεκίνησε η τελετή υποδοχής των αποστολών. Η τελετή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της διευθύντριας και το λόγο της .Η συντονίστρια του προγράμματος παρουσίασε τις ξένες αποστολές και μετά η τελετή συνεχίστηκε με το eco-show με τίτλο ”What ON EARTH is the matter?”που είχαν ετοιμάσει οι Πολωνοί μαθητές. Μέσα από τα τραγούδια και τα θεατρικά προσπάθησαν να μας επισημάνουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε. Μαζί μας ήταν και το τοπικό κανάλι της τηλεόρασης για να προωθήσει τις προσπάθειες που κάνει το πρόγραμμά μας.
 • 11:30 Διάλειμμα με Πολωνικά γλυκά.
 • 12:00 Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και είδαμε τις διαφορές που έχουμε με το δικό μας. Για κάθε μάθημα υπάρχει ειδική αίθουσα, οπότε οι μαθητές αλλάζουν αίθουσες . Υπάρχει εστιατόριο, όπου τρώνε το μεσημέρι, και εκεί μας πρόσφεραν το γεύμα μας.
 • 15.00 Συνάντηση των καθηγητών με θέμα συζήτησης τα επόμενα βήματα του προγράμματος μέχρι την επόμενη κινητικότητα που θα γίνει στη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2014 .Οι μαθητές ακολούθησαν τους Πολωνούς συμμαθητές τους στα σπίτια τους ,όπου πέρασαν την υπόλοιπη ημέρα τους με τις φιλοξενούμενες οικογένειες. Συμφωνήσαμε να οργανώσουμε μια ημέρα ποδηλασίας το Σεπτέμβριο στη πόλη μας με μαθητές, καθηγητές και γονείς, γύρω στα 10-15 χιλιόμετρα . Θα έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές και ο τύπος. Θα κάνουμε 2 -3 στάσεις στο δρόμο και θα μοιράζουμε διαφημιστικά έντυπα που θα γράφουν, ”Let’s protect the enviroment”, δηλ.ας προστατέψουμε το περιβάλλον. Όλοι θα φοράνε μπλουζάκια με πράσινο χρώμα. Το έντυπο αυτό θα είναι το ίδιο για όλες τις χώρες και θα επιλεγεί μετά από ψηφοφορία .Κάθε χώρα θα φτιάξει ένα και θα το στείλει στην Ισπανία και στη συνέχεια θα ψηφιστεί το καλύτερο.
 • 16.00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ δείπνο σε ένα παραδοσιακό Πολωνικό εστιατόριο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7- 5-2014

 • 7:30 Με το πούλμαν καθηγητές και μαθητές ξεκινάμε για την διήμερη επίσκεψη μας στη Κρακοβία.
 • 11:30 Στάση σε ένα υπό κατασκευή οικολογικό οικισμό. Στον οικισμό αυτό κτίζονται σπίτια με τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να μη βλάπτουν το περιβάλλον. Εκεί μας περίμενε η υπεύθυνη του εργοταξίου για να μας ενημερώσει για τις εργασίες που γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Αφού μας εξήγησε τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα υλικά από τη φύση για να κατασκευάσουν τα σπίτια, μας πρότεινε να κάνουμε μια ”άσκηση ?δραστηριότητα ”. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες, μαθητές και καθηγητές, πήραμε στα χέρια μας το σχέδιο του οικισμού και έπρεπε να βρούμε τα σημεία στο χώρο που θα χτιστούν : το σχολείο, η πλατεία, το νοσοκομείο και η αγορά. Στη συνέχεια μας περίμενε μια μεγάλη φωτιά γύρω από την οποία μαζευτήκαμε και ψήσαμε τα παραδοσιακά λουκάνικα και εδέσματα της χώρας και φάγαμε το μεσημέρι.
 • 14:00 H ώρα του ”Connect to a green world” στην οικολογική πόλη. Σύσσωμη η ομάδα Comenius φύτεψε το πρώτο δέντρο στην υπό κατασκευή πόλη και του έδωσε την ονομασία του προγράμματος. Φεύγοντας υποσχεθήκαμε πως αν μας φέρει ο δρόμος στην περιοχή θα πάμε να ρίξουμε λίγο νερό στο ‘δέντρο μας’
 • 16:30 Άφιξη στη Κρακοβία στο ξενοδοχείο και μια πρώτη περιήγηση στη πόλη. Στον ποταμό Βιστούλα κάναμε μια μίνι κρουαζιέρα θαυμάζοντας τις γύρω περιοχές.
 • 20:00 Δείπνο στην Market Square στην Κρακοβία όλη η ομάδα Comenius.

ΠΕΜΠΤΗ 9- 5- 2014

 • 9:00.Αναχώρηση από το ξενοδοχείο της Κρακοβίας για να συναντήσουμε τον ξεναγό που μας περίμενε για να μας οδηγήσει στα ιστορικά μέρη της πόλης.
 • 10:00 Ξεκινήσαμε από τη Dragon’s den .Ο Wawel Dragon είναι ένας πολύ γνωστός δράκος στη Πολωνική λαογραφία που ζούσε σε μια σπηλιά ενός λόφου στις ακτές του ποταμού Βιστούλα. Συνεχίσαμε με το Wawel Castle που ήταν η βασιλική κατοικία για 5 αιώνες και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Και τον Wawel Cathedral ,τον καθεδρικό ναό, ιστορίας πάνω από 1000 χρόνια, όπου γινόταν οι στέψεις και οι ταφές των Πολωνών μοναρχών .Ξεναγηθήκαμε στους βασιλικούς τάφους και ειδικότερα στον τάφο των Maria and Lech Kaczynski μέσα σε μια βασιλική κρύπτη. Εκεί βρίσκεται το Sigismund’s Bell , η μεγαλύτερη και βαρύτερη καμπάνα του ναού που κατασκευάστηκε το 1520.
 • 12:30 Επίσκεψη στη Main Market Square ,στην πιο ονομαστή πλατεία της παλιάς πόλης της Κρακοβίας που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία πόλης στην Ευρώπη,στο Cloth Hall, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πλατείας (έχει μπεί στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco) και τέλος στη Mariacki Church,μια παλιά γοτθική εκκλησία του 13ου αιώνα γνωστή για την σκαλιστή ξύλινη επένδυσή της .Κάθε ώρα από την κορυφή του πύργου ακούγεται ο ήχος από μια τρομπέτα για να υπενθυμίζει τον σαλπιγκτή που σκοτώσανε την ώρα που ειδοποιούσε το λαό για την επιδρομή των Μογγόλων στη πόλη.
 • 14:30 Γεύμα στην πόλη και ελεύθερος χρόνος με τις ομάδες των αποστολών.
 • 16:00 Aναχώρηση από την Κρακοβία με το πούλμαν για το Piotrkow
 • 20:00 Άφιξη των μαθητών στο Piotrkow, όπου τους παρέλαβαν οι οικογένειες που τους φιλοξενούσαν και των καθηγητών στο ξενοδοχείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9- 5- 2014

 • 9:00 Άφιξη στο σχολείο των καθηγητών .Οι μαθητές ήταν ήδη στις τάξεις με τους Πολωνούς συμμαθητές τους και παρακολουθούσαν τα Πολωνικά μαθήματα. Μάλιστα εργάστηκαν πάνω σε κάποιες παιδαγωγικές δραστηριότητες που είχαν σχέση με την οικολογία.
 • 11:00 Τελετή λήξης της οικολογικής εβδομάδας στη Πολωνία στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου .Εκει μας περίμενε μια έκπληξη. Η Πολωνική ομάδα μας είχε ετοιμάσει ένα κουίζ που αφορούσε την εβδομάδα που περάσαμε στη χώρα τους. Οι έξι φιλοξενούμενες χώρες, με αντιπροσωπείες (2 μαθητές και 1 καθηγητής), έπρεπε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που μας έκαναν και είχαν σχέση με αυτά που μάθαμε ή ζήσαμε μέσω του προγράμματος στην Πολωνία. Τα αποτελέσματα βέβαια ήταν καλά για όλες τις χώρες. Όλοι θυμηθήκαμε την εβδομάδα και αυτά που είδαμε και μάθαμε. Η Ελληνική αποστολή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και αποδείξαμε πόσο προσεκτικοί είμαστε, πόσο παρατηρητικοί και πόση θέληση έχουμε για να μάθουμε. Στο τέλος μας πρόσφεραν αναμνηστικά δωράκια. Στη συνέχεια πήγαμε στην αίθουσα χορού όπου προετοιμαζόταν οι μαθητές για το γεγονός του χρόνου. Κάθε τέλος της σχολικής χρονιάς γίνεται στο σχολείο το Prom ball., ο χορός των τελειοφοίτων .Είναι μια επίσημη γιορτή του σχολείου στην οποία παίρνουν μέρος οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου για να αποχαιρετήσουν τους μαθητές της τελευταίας τάξης. Είναι ντυμένοι όλοι επίσημα και η γιορτή ξεκινάει με τον πολωνικό χορό των μαθητών.
 • 14:00 Γεύμα στο σχολείο με το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε την Παρασκευή στην Πολωνία.
 • 15:00 Οι μαθητές ακολούθησαν τους Πολωνούς συμμαθητές τους στα σπίτια τους για να προετοιμαστούν για το Prom ball και οι καθηγητές είχαμε μια άλλη συνάντηση. Συζητήσαμε για την μέχρι τώρα κινητικότητα του προγράμματος, όπως για τις τηλεδιασκέψεις και το κουίζ. Ήδη έχουν γίνει με την Ελλάδα δύο τηλεδιασκέψεις, μία με την Πολωνία και μία με την Γερμανία ενώ η άλλη με την Ρουμανία που επρόκειτονα γίνει το Μάιο συμφωνήσαμε να γίνει με την νέα σχολική χρονιά λόγω εκλογών στη χώρα μας και τηςλήξης του σχολικού έτους. Οι άλλες χώρες που έχουν κάνει τις τηλεδιασκέψεις είναι: Ισπανία ?Ρουμανία, Γερμανία- Φιλανδία. Όσο αφορά το κουίζ, υπενθυμίσαμε ότι περιμένουμε την Ρουμανία να μας στείλει τις ερωτήσεις πριν τις 20 Μαΐου για να προωθήσουμε το κουίζ που είναι για αυτό το μήνα. Μέχρι τώρα, πρώτη η Ελλάδα τον Ιανουάριο και μετά η Ισπανία τον Μάρτιο έχουν δημιουργήσει τις ερωτήσεις του κουίζ που στέλνονται στις άλλες χώρες για να απαντηθούν. Στο τέλος της συνάντησης μας δόθηκαν και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης από την Πολωνία και βέβαια από τον Φιλανδό συντονιστή οι δικές του που μας τις όφειλε από την επίσκεψή μας στη χώρα του λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στη συνέχεια αποχαιρετήσαμε το Πολωνικό σχολείο.
 • 18:00 Αποχαιρετιστήριο δείπνο κατά την διάρκεια του Prom ball. Ζήσαμε μια Πολωνική βραδιά με παραδοσιακά φαγητά και πολωνικό χορό. Στο τέλος της βραδιάς όλοι ήμασταν συγκινημένοι μαθητές και καθηγητές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10-5-2014

 • 10:30 Αναχώρηση ελληνικής αποστολής από το Piotrkow για την Βαρσοβία. Μετά από 2 ώρες φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με την Ρουμάνικη αποστολή. Οι άλλες αποστολές είχαν αναχωρήσει πιο πριν, αφού πρώτα είχαμε ανανεώσει το ραντεβού για την επόμενη συνάντησή μας τον Οκτώβριο στη Ρουμανία.
 • Μετά από πολύωρη αναμονή στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας πετάξαμε για Ελλάδα στις 22.35 με τις αποσκευές μας γεμάτες αναμνήσεις από την οικολογική εβδομάδα στη Πολωνία.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η οργάνωση του Πολωνικού σχολείου ήταν πολύ καλή, το περιβάλλον ευχάριστο και ο σύλλογος διδασκόντων πολύ φιλικός.
Οι φιλοξενούμενες χώρες ήρθαμε σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Πολωνίας. Οι μαθητές έζησαν τη Πολωνική φιλοξενία και ενθουσιάστηκαν.
Επίσης μέσα από την Αγγλική Γλώσσα, αφού ήταν η μοναδική κοινή γλώσσα επικοινωνίας, οι μαθητές μίλησαν πολύ για την Ελλάδα. Οι καθηγητές μάθαμε τον τρόπο λειτουργίας του Πολωνικού σχολείου και πήραμε αρκετές ιδέες και για το δικό μας Ελληνικό σχολείο. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εκπαιδευτικές παιδαγωγικές μεθόδους που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι σε ότι αφορά γενικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *