Επίσκεψη του σκύλου οδηγού

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, επομένως βιώνει όλα όσα του συμβαίνουν με τρόπο διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα όλα με τον ίδιο τρόπο και σ’ αυτή ακριβώς τη διαφορετικότητα οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό και αποδοχή. Οφείλουμε να μπούμε στη θέση του άλλου και να αναγνωρίσουμε την οπτική του γωνία ως τη δική του αλήθεια και να την αποδεχτούμε, χωρίς απαραίτητα να την ενστερνιστούμε.

Στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και στην ενότητα “Σέβομαι το διαφορετικό” είχαμε τη μεγάλη χαρά να μας επισκεφτεί ο σκύλος οδηγός Πόλο με τη χειρίστρια του Λιάνα ,από τη Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών Λάρα, μια ΜΚΟ που παρέχει δωρεάν σκύλους οδηγούς σε ανθρώπους με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Τα παιδιά είχαν την εμπειρία να μάθουνε το έργο της Σχολής Λάρα αλλά και να ακούσουν πόσα εμπόδια και δυσκολίες συναντά ένας τυφλός όταν μετακινείται σε εξωτερικό χώρο.Επιπλέον, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις , τα παιδιά είδαν πως συμπεριφερόμαστεσε ένα σκύλο – οδηγό αλλά και στον χειριστή του που είναι τυφλός.

Ενσυναίσθηση λοιπόν. Και οι άνθρωποι που στις διαπροσωπικές τους σχέσεις επιλέγουν τον δρόμο της ενσυναίσθησης είναι πραγματικά γενναίοι.

Εξάλλου τυφλός δεν είναι αυτός που δεν βλέπει αλλά αυτός που βλέπει και αδιαφορεί.