Κινητικότητα στην Ιταλία – rootfut – erasmus+

Από την 27η Φεβρουαρίου ως την 5η Μαρτίου του 2022, 6 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές, ο κ. Σπυρίδων Κρουσταλάκης και ο κ. Γεώργιος Παπαμήτσος, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ του σχολείου μας, με τίτλο «From our Roots to the Future», βρέθηκαν στην Πάρμα της Ιταλίας προσκεκλημένοι, μαζί με άλλα δύο ευρωπαϊκά σχολεία, από το σχολείο «Attilio Bertolucci». 

Ειδικότερα, την πρώτη μέρα του προγράμματος (Δευτέρα 28/2/22) πραγματοποιήθηκε τελετή καλωσορίσματος σε δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης, που περιλάμβανε χαιρετισμό από τον διευθυντή της διοργανώτριας χώρας και δραστηριότητες πρώτης γνωριμίας (ice breaking) με στόχο την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των μαθητών/τριών του προγράμματος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις του κάθε σχολείου και παρουσιάσεις σχετικές με την θεματική του παρόντος προγράμματος που είχαν ως στόχο την καλλιέργεια και την ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών/τριων («Το οικολογικό αποτύπωμα» της κάθε ομάδας, καλές πρακτικές σχετικά με το περιβάλλον κ.ά.). Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και γνώρισαν τα ιστορικά της μνημεία.

Την δεύτερη μέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε εργοστάσιο κατασκευής παρμεζάνας  ενός παραδοσιακού προστατευόμενου προϊόντος που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη περιοχή της Β. Ιταλίας και συμμετείχαμε σε σχετικό ενημερωτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια  ξεναγηθήκαμε στο μεσαιωνικό κάστρο της TORRECHIARA

Την επόμενη μέρα συμμετείχαμε σε συνεργατικές οικολογικές δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολείου με θέμα τις καλές πρακτικές σχετικά με το περιβάλλον, την δημιουργία πράσινων πόλεων, και την παρουσίαση χώρων πρασίνου στις πόλεις μας. Γι’΄ αυτό το λόγο παρακολουθήσαμε μάλιστα σχετική επιμορφωτική εισήγηση από ειδικό καθηγητή στην αρχιτεκτονική πράσινων χώρων εντός του οικιστικού ιστού.

Την Πέμπτη επισκεφθήκαμε την ιστορική πόλη του Μιλάνο, όπου οι διοργανωτές μας παρείχαν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και τα πολιτιστικά μνημεία  της πόλης.

Την Παρασκευή οι μαθητές/τριες του προγράμματος συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι στον χώρο του γυμναστηρίου του σχολείου, ενώ στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα διπλώματα παρακολούθησης στους συμμετέχοντες και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.