Κινητικότητα στην Ελλάδα – rootfut – erasmus+ KA2

Από τις 28/3/22 έως την 01/04/22 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η κινητικότητα που προβλέπεται για το πρόγραμμα του σχολείου μας Erasmus+ με τίτλο «From our roots to the future». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πήραν μέρος αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία από αντίστοιχες τέσσερις χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία  την Πορτογαλία και την Ελλάδα

Την πρώτη μέρα του προγράμματος, ύστερα από ευγενική παραχώρηση του Δήμου Καισαριανής, υποδεχτήκαμε μαθητές και καθηγητές στο δημαρχείο της πόλης μας, ενώ υπήρξαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Καισαριανής κ. Χρήστο Βοσκόπουλο, τον πρόεδρο της Ελληνικής ομοσπονδίας καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Τσούχλο Θεόδωρο, την  διευθύντρια του σχολείου και τον υπεύθυνο συντονιστή του προγράμματος. Στη συνέχεια, έγιναν οι παρουσιάσεις των σχολείων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν  δραστηριότητες επικοινωνίας (ice breaking) με απώτερο παιδαγωγικό στόχο την κοινωνικοποίηση των μαθητών και μαθητριών. Επίσης, στο πλαίσιο πάντα της παιδαγωγικής και περιβαλλοντικής στοχοθεσίας του συγκεκριμένου προγράμματος, παρουσιάστηκαν από όλες τις χώρες προτάσεις οικολογικού ενδιαφέροντος για τη βελτίωση των πόλεών μας. Την ίδια μέρα προσφέρθηκε γεύμα από την ελληνική ομάδα στην οικολογικά ενδιαφέρουσα τοποθεσία «ξύλινα» της Καισαριανής, ενώ αργότερα επισκεφθήκαμε στο πλαίσιο της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κατάρτισης των συμμετεχόντων, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το αρχαίο θέατρο του Θορικού

Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «πολιτιστικό κέντρο Σταύρος Νιάρχος». Οι ομάδες επισκέφθηκαν επίσης την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική σκηνή, ενώ παράλληλα με στόχο την οικολογική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων υλοποιήθηκε με συντονιστές στελέχη του πολιτιστικού κέντρου, ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα με τίτλο: «Το κλίμα αλλάζει». Το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα στο σχολείο και ακολούθησε παρουσίαση από κάθε χώρα μιας καμπάνιας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος της περιοχής όπου ανήκει το κάθε σχολείο. Το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής ετοίμασε και παρουσίασε με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών τη δική του περιβαλλοντική καμπάνια που περιλάμβανε πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες (επισκευή δημοτικής βρύσης, χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων συσκευασιών για αγορές, δημιουργία οικολογικής ομάδας μαθητών/τριών, zero waste κ.ά.).

Την  τρίτη μέρα του προγράμματος (30 Μαρτίου), στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής κατάρτισης των συμμετεχόντων, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να ξεναγηθούμε στο μουσείο της Ακρόπολης, στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο αλλά και στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές γνώρισαν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ το βράδυ προσφέρθηκε γεύμα στους μαθητές/τριες, όλων των χωρών από γονείς μαθητών και μαθητριών μας. Παράλληλα, η Ελληνική ομάδα Erasmus+ προσέφερε βραδινό στους εκπαιδευτικούς των φιλοξενούμενων ομάδων. 

Η τέταρτη ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη σε παιδαγωγικά και πολιτιστικά ενδιαφέρουσα εξόρμηση στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το μουσείο της Επιδαύρου, τις αρχαίες Μυκήνες, τον λεγόμενο τάφο του Αγαμέμνονα,  ενώ επισκεφθήκαμε και την ιστορική πόλη του Ναυπλίου. Στο τέλος της ημέρας απονείμαμε  τις βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε το αισθητικό δάσος της Καισαριανής. Εκεί, αφού ξεναγηθήκαμε στο μοναστήρι της Καισαριανής, όλοι οι συμμετέχοντες πήραμε μέρος σε δραστηριότητες οικολογικού ενδιαφέροντος και ευαισθητοποίησης, οργανωμένες από ειδικούς πάνω στο θέμα. Ειδικότερα, μέσα από μια ομαδοσυνεργατική διαδικασία οι μαθητές/τριες γνώρισαν τη χλωρίδα και τις φυσικές ομορφιές και ιδιαιτερότητες της περιοχής, παρατήρησαν, απόλαυσαν τη φύση και περπάτησαν μέσα στο δάσος.