Πρόγραμμα – Δραστηριότητες της επίσκεψης στην ΙΣΠΑΝΙΑ

Αναχώρηση Ελληνικής αποστολής to Σάββατο 5-10-2013 από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με την πτήση των 20.40 για Γενεύη Ελβετίας. 

Άφιξη μετά από πτήση 2.50’στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Παραμονή ως τις 6.55 ώρα Ελβετίας και αναχώρηση της πτήσης για Μαδρίτη. 

Άφιξη στη Μαδρίτη στις 7.55,ώρα Ισπανίας. Μετάβαση από το αεροδρόμιο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης. Αναχώρηση αμαξοστοιχίας για San Fernando στις 15.30. 

Άφιξη στην πόλη υποδοχής μετά από 4.30′ ώρες ταξίδι. Υποδοχή από Ισπανό καθηγητή και μετάβαση με το αυτοκίνητό του στο ξενοδοχείο. 

21.00 Δείπνο υποδοχής και γνωριμίας με τα μέλη της αποστολής των υπολοίπων χωρών – πλην της Ρουμανίας που επρόκειτο να αφιχθεί γύρω στις 23.00. Η ατμόσφαιρα στο τραπέζι ιδιαίτερα θερμή και φιλική.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7-10-2013

  • 9.45 Υποδοχή των αποστολών στο σχολείο. Αναγνώριση με ετικέτες. Επίδοση φακέλου με ενημερωτικό και αναμνηστικό υλικό.
  • 10.15 Επίσημη τελετή έναρξης με την παρουσία όλων των μαθητών του σχολείου και του διδακτικού προσωπικού. Χαιρετισμός από τη Διεύθυνση του σχολείου, από εκπρόσωπο των τοπικών αρχών και του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλωσόρισμα από τον Ισπανό καθηγητή ?συντονιστή του προγράμματος. Παρουσίαση από τις αποστολές (με αλφαβη τική σειρά) των βίντεο ή power point που είχαν εκπονηθεί από κάθε με χώρα θέμα την ίδια την χώρα, την πόλη και το σχολείο συμμετοχής στο πρόγραμμα, ώστε να γίνει μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων.
  • Πρωινό στο χώρο του σχολείου.
  • 12.30-14.15 Πρώτη συνεδρίαση.

Α. Συζήτηση για τους ρόλους κάθε χώρας στο πρόγραμμα.

    • Ανάληψη του ρόλου της Λετονίας( που αποκλείστηκε) από την Πολωνία.
    • Διευκρινίσεις για το ρόλο της Ελλάδας (που σχετίζονται με τη δημιουργία,το διαμοιρασμό και την αξιολόγηση δοκιμασιών στις οποίες θα υποβληθούν όλες οι συμμετέχουσες χώρες και αφορούν το θέμα του project).

Β. Αποφάσεις για τις δραστηριότητες τον πρώτο χρόνο:

    1. Δημιουργία λογότυπου κάθε χώρας μέχρι τη 1η Δεκεμβρίου 2013. Δέσμευση για δημοσιοποίηση της διαδικασίας επιλογής του καλύτερου.
    2. Δημιουργία από την Τουρκία επίσημης ιστοσελίδας (Website) με το όνομα του προγράμματος. Παραχώρηση χώρου σε κάθε μέλος ,όπου θα γίνονται οι αναρτήσεις είτε από τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας που θα ενημερώνεται με e-mail είτε από την ίδια τη χώρα με link.
    3. Δημιουργία Facebook σελίδας στη γλώσσα κάθε χώρας για την επικοινωνία των μαθητών ?μελών του προγράμματος και την ενημέρωση των γονέων.

Μετά την επισήμανση ύπαρξης ήδη στο facebook δύο σελίδων(CGW και CGW only for coordinators) ,αποφασίστηκε ότι οι ανακοινώσεις στο εξής θα αναγνωρίζονται με τη χρήση των δύο αρχικών γραμμάτων του ονόματός της κάθε χώρας στα Αγγλικά.

  • 14.30 Μεσημεριανό γεύμα σε τοπικό εστιατόριο. Επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Ελεύθερος χρόνος.
  • 21.00 Δείπνο

TΡITH 8-10-2013

  • 8.45-9.30 Επίσκεψη σε 4 τάξεις του σχολείου με τη συνοδεία μαθητών του προγράμματος σε ρόλο διερμηνέα. ΄Έγινε αυτοπαρουσίαση των καθηγητών , δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη χώρα μας, επίλυση αποριών και προσπάθεια ανάδειξης στοιχείων της κουλτούρας μας αλλά και ομοιοτήτων με τη χώρα φιλοξενίας.
  • 10.00 Περιήγηση-ξενάγηση σε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης(Αστεροσκοπείο, Ναυτικό Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Καθεδρικός ναός, Βασιλικό Θέατρο).
  • 13.30 Επιστροφή στο σχολείο. Παρουσίαση από τους Ισπανούς μαθητές στοιχείων της χώρας τους ,της γλώσσας τους και γενικότερα της κουλτούρας τους. Συζήτηση με τη συμμετοχή όλων για τα στερεότυπα που σχετίζονται με τους Ισπανούς.
  • 14.30 Γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο .Επίδοση των αναμνηστικών δώρων στον Ισπανό συντονιστή του προγράμματος.
  • 17.00 Συνέχεια συνεδρίασης .

Αποφάσεις:

    1. Ανταλλαγή e-mail μεταξύ των μαθητών. Η Ρουμανία θα αναλάβει να συστήσει με τυχαίο τρόπο ομάδες επικοινωνίας μεταξύ μαθητών διαφορετικών κρατών, ώστε να προκύψουν cyberfriends.
    2. Πραγματοποίηση βιντεο-συσκέψεων μεταξύ των ομάδων των διαφορετικών χωρών(συνολικά 6 μέσα στα δύο χρόνια).Εξαιρείται η Γερμανία λόγω νόμου που δεν τις επιτρέπει σε μαθητές. Υπεύθυνη η Ρουμανία.
  • 21.00 Μετάβαση στο Cadiz με ιδιωτικά αυτοκίνητα Ισπανών καθηγητών για δείπνο σε τυπικό ανδαλουσιανό εστιατόριο με παραδοσιακή μουσική και Flamenco.

ΤETAΡΤΗ 9-10-2013

  • 8.45-930. Επίσκεψη σε 4 τάξεις
  • 9.40-10.30 Οι Ισπανοί μαθητές παρουσίασαν με power point τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας τους. Οι μαθητές των άλλων χωρών που ήταν παρόντες μίλησαν σχετικά και η Ελληνική αποστολή πρόβαλε ανάλογο βίντεο.
  • Επίσκεψη στο Cadiz την αρχαιότερη πόλη της δυτικής Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα λιμάνια της Ν. Ισπανίας. Μετάβαση με τρένο. Ξενάγηση σε όλες τις πλατείες και τα σημαντικά μνημεία της πόλης. Κατάληξη στην παραλία στις ακτές του Ατλαντικού.
  • 20.30 Δείπνο στο San Fernando σε ταβέρνα με παραδοσιακά πιάτα της Γαλικίας.

ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2013

  • Αναχώρηση με λεωφορείο για ”Africana Solar Power Station” στην Cordoba. Άφιξη μετά από 3 ώρες στον ενεργειακό σταθμό. Ξενάγηση από μηχανικούς και ειδικούς στη σχετική τεχνολογία τόσο στο πάρκο όσο και στο κέντρο ελέγχου.
  • 13.30.Αναχώρηση για Σεβίλλη. Περιήγηση ξενάγηση στον καθεδρικό ναό ,το αραβικό παλάτι του Αλκαζάρ, στη γειτονιά τω Εβραίων, στους βασιλικούς κήπους ,στην Πλατεία της Ισπανίας.
  • 21.00 Επιστροφή στο San Fernando και δείπνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2013

  • 8.45-9.30 Επίσκεψη σε 4 τάξεις.
  • 10.00 Παρουσίαση από τους Ισπανούς μαθητές για την ανακύκλωση στην Ισπανία και ιδιαίτερα για την πόλη τους που έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση επανειλημμένα για το οικολογικό της πρόσωπο. Ανάλογη παρουσίαση από τους μαθητές των άλλων χωρών που ήταν παρόντες. Προβολή σχετικού βίντεο από Ελλάδα και επίδειξη αφισών που έφερε η ελληνική αποστολή.
  • 11.00 Τελευταία συνάντηση καθηγητών

Συζητήθηκαν:

  1. Οι επόμενες μετακινήσεις ?συναντήσεις
  2. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων
  3. Θέματα φιλοξενίας των μαθητών, υποχρεώσεις οικογενειών προς φιλοξενούμενο μαθητή, τρόποι επικοινωνίας με οικογένεια πριν τη μετακίνηση, κ.α.
  4. Κατανομή εργασιών ανά συνάντηση.
  • 13.00 Τελετή λήξης στο αμφιθέατρο με την παρουσία όλων των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού. Αποχαιρετιστήρια σχόλια και κατάθεση εντυπώσεων από όλες τις χώρες .Επίδοση διπλωμάτων συμμετοχής στους καθηγητές και τους μαθητές και αναμνηστικών δώρων από τον εκπρόσωπο του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πόλη.
  • 15.00 Τελευταίο γεύμα
  • 20.30 Μετάβαση με ιδιωτικά αυτοκίνητα Ισπανών καθηγητών σε κέντρο ,όπου έγινε η προβολή βίντεο με σκηνές και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές όλης της εβδομάδας. Δείπνο και αποχαιρετισμός των συναδέλφων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2013
6.45 Αναχώρηση από το σιδηροδρομικό σταθμό του San Fernando για Μαδρίτη. Μετάβαση με προαστιακό σιδηρόδρομο στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Αναχώρηση με την πτήση των 15.30 για Ζυρίχη. Αναχώρηση από Ζυρίχη για Αθήνα στις 21.00. Άφιξη στο Ελ. Βενιζέλος την Κυριακή 13-10-2013 στις 0.40, ώρα Ελλάδος.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η πρώτη συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος ήταν επιτυχής και ελπιδοφόρα. Οι συνεδριάσεις ήταν άψογα οργανωμένες, τα θέματα ήταν σαφή, ακούστηκαν όλοι οι εταίροι οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα απόλυτης συνεργασίας και ισοτιμίας.
Η όλη οργάνωση?επισκέψεις, ξεναγήσεις, περιηγήσεις, δραστηριότητες εντός σχολείου, μετακινήσεις, γεύματα-κρίνεται άψογη. Η θερμή άλλωστε φιλοξενία των Ισπανών συναδέλφων, της Διευθύντριας του σχολείου και ιδιαίτερα του Ισπανού συντονιστή επέδρασαν καταλυτικά, ώστε να επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος που αφορά το συμπλησίασμα των λαών της Ευρωπαϊκής ένωσης και της σύμπηξης φιλικών σχέσεων.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Στην πρώτη συνάντηση με τους μαθητές του προγράμματος μετά το ταξίδι έγινε προβολή των βίντεο και πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν τους μαθητές στην Ισπανία και γενικά για όσα διαμείφθηκαν εκεί. Οι γονείς θα ενημερωθούν στην καθιερωμένη συνάντηση που θα ακολουθήσει.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *